Битка на Морава (1915)

Моравска операција или битка на Морава — операција преземена од страна на Првата бугарска армија помеѓу 14 октомври 1915 до 9 ноември 1915 година, како дел од стратегиската офанзивна операција на Армиската група Макенсен против Србија во 1915 година. Под команда на генерал-полковник Климент Бојаџиев, Бугарите ги зазеле утврдените области околу Пирот, Ниш и долината на реката Морава. Како резултат на тоа, српските сили биле принудени да се повлечат кон Косово и Метохија.

Битка на Морава
Дел од Србија во Првата светска војна
Датум 14 октомври 1915 – 9 ноември 1915
Место од Лесковац до Неготин, Србија
Исход Бугарска победа
Завојувани страни
 Бугарија  Србија
Команданти и водачи
Кралство Бугарија Климент Бојаџиев Кралство СрбијаСтепа Степановиќ
Сила
Прва бугарска армија: 195,620 војници; 116,569 стрелци, 108 митралези, 422 топови[1]Втора српска армија – 5 дивизии: c.90,000 стрелци, 94 митралези, 248 топови[2]
Жртви и загуби
1,906 убиени,
10,637 повредени,
925 исчезнати[3]
6,000 убиени

На почетокот поради силниот отпор на бранителите и тешкиот терен, бугарскиот напредок бил бавен, но бидејќи бранителите биле многу побројни, имало бугарски пробив кај Пирот по 10 дена, а Србите се повлекле во Тимок.

Битката продолжила 27 дена и Бугарите навлегле до 90 километри длабоко на српската територија. Србите имале 6.000 жртви.

НаводиУреди

  1. Българската армия в Световната война, vol. II , pag. 892–905; Държавна печатница,София 1938
  2. Българската армия в Световната война, vol. II , pag. 918–921; Държавна печатница,София 1938
  3. Българската армия в Световната война, vol. IV , pag. 1028; Държавна печатница,София 1940