Библиографија на Лав Толстој

список на статии на Викимедија

Ова е список на целокупната пишана и документирана библиографија на рускиот писател Лав Николаевич Толстој (1828-1910). Тука се вклучени сите негови романи, новели, куси раскази и драми од уметничката литература, како и сите негови останати дела од публицистичката дејност.

Уметничка литератураУреди

РоманиУреди

НовелиУреди

Куси расказиУреди

ДрамиУреди

Публицистичка дејностУреди

Филозофски делаУреди

Педагошки делаУреди

  • Извадоци од локалниот весник „Јасна Полјана“ (1862)
  • Буквар (1872)
  • Популарни совети (1874)
  • Нов буквар (1875)

Мислења за уметноста и литературатаУреди

  • Што е уметност (1897)
  • Уметност и неуметност (1897)
  • Шекспир и неговата драма (1909)