Холстомер“ (руски: Холстомер, МФЗ: [xəlstɐˈmʲer], букв. „Шетач“) ― дело на Лав Толстој што се нарекува „една од највпечатливите приказни во руската книжевност“.[1] Било започнато во 1863 година и останало недовршено до 1886 година, кога било преработено и објавено како „Холстомер: Приказната за еден коњ“. Георги Товстоногов го поставил во својот театар во 1975 година. Коњот бил одглумен од Евгениј Лебедев. Оваа приказна видно ја прикажува техниката на очудување со усвојување на перспективата на коњ за да открие некои од неразумноста на човечките начини.[2]

Портрет на Лав Толстој.

Алтруистичкиот живот на Холстомер е раскажуван напоредно со оној на неговиот себичен и бескорисен сопственик. На крајот од приказната Холстомер умира, но неговиот труп раѓа нов живот - онаков на волчиња:

ПоврзаноУреди

НаводиУреди

  1. Sen, Debashish (10 декември 2019). Psychological Realism in 19th Century Fiction: Studies in Turgenev, Tolstoy, Eliot and Brontë (англиски). Cambridge Scholars Publishing. стр. 137. ISBN 978-1-5275-4455-0.
  2. Shklovskij, Viktor (1998). „Art as Technique.“. Во Julie Rivkin and Michael Ryan (уред.). Literary Theory: An Anthology. Malden: Blackwell Publishing Ltd.

 

Надворешни врскиУреди

Викиизвор на англиски јазик содржи текст на тема: