Студенчицарека на планината Бистра, западно од Кичево. Реката се влева во реката Треска како нејзина лева притока. Географската сливна површина на реката „Студенчица“ заклучно до изворот изнесува 22,4 км2.[1]

Студенчица
Река Студенчица.jpg
Студенчица во Кичево
ЗемјаМакедонија Македонија
Слив
Главен изворпод планината Бистра
УстиеТреска
Сливна повр.22,4 км2

ГалеријаУреди

НаводиУреди

  1. Маркоски, Благоја; Петрушевски, Илија. Реките во Република Македонија. стр. 69.