Отвори го главното мени

Архиепископ Охридски и Македонски

Грб на МПЦ-ОА.

Архиепископ Охридски и Македонски е титула која е дадена на поглаварот на Македонската Православна Црква - Охридска Архиепископија. Поглаварот на МПЦ, покрај оваа официјална титула, ја носи и титулата Господин Господин и најчесто следи веднаш по официјалната титула и е во вид на кратенка. Така, при формално обраќање, сегашниот поглавар на МПЦ се именува како Архиепископ Охридски и Македонски г.г. Стефан. При неформално обраќање, официјалната титула се изоставува и кон поглаварот се обраќа со титулата Неговото блаженство, па така имаме Неговото блаженство г. г. Стефан.

ИсторијаУреди

Термините „архиепископ“ и „Охридски“ се однесуваат на средновековната македонска црква Охридска архиепископија, каде МПЦ се смета за директен наследник на истата. Во средновековието, архипископите на Охридската архиепископија се именувале како Охридски архиепископ. По возобновувањето на истата во лицето на МПЦ, се додал и зборот „Македонска“.

АрхиепископиУреди

ПоврзаноУреди