Архангај (покраина)

Архангај (монголски:Архангай), Северен Хангај) е една од 21 монголски покраини. Се наоѓа малку западно од главниот град на државата, на хангајските планини.

Покраина Архангај
Архангай аймаг
Знаме Грб
Местоположба на Архангај
Главен градЦецерлег
Службен јазик монголски
Површина
 •  Вкупна 55,300 км2 
Население
 •  проценка за  г. 97.091 
 •  Густина 1.76 /км2 жит/км2 
Таријатски пејзаж.
Панорама на Терхин Цаган Нур.

Население

уреди

Денес Архангај има површина од околу 55.2 км2, и има 96.4 илјади жители, што живеат во 19 области (сум) и 99 подбласти (баг).

Сообраќај

уреди

Има регуларни авионски летови на Цецерлегскиот аеродром.

Клима

уреди

Во зима главната температура се движи од -30 °C до -38 °C а додека во лето највисоката темпертура е помеѓу 25 °C и 36 °C.

Административна поделба на провинцијата

уреди
 
Области на Архангај

Главен град на покраината е Цецерлег и е географски сместен во областа Булган.

Области во покраината Архангај
Област монголски Население (2005)
Батценгел Батцэнгэл 3,800
Булган Булган 2,300
Chuluut Чулуут 3,900
Ерденебулган* Эрдэнэбулган 18,000
Ерденемандал Эрдэнэмандал 6,400
Их-Тамир Их тамир 5,700
Џаргалант Жаргалант 4,000
Хангај Хангай 3,100
Хашат Хашаат 3,600
Хаирхан Хайрхан 3,700
Хотонт Хотонт 4,800
Оги нур Өгий нуур 3,000
Олзит Өлзийт 3,100
Ондор-Улан Өндөр-Улаан 5,900
Таријат Тариат 5,100
Тувшрулех Түвшрүүлэх 3,400
Цахир Цахир 2,100
Ценхер Цэнхэр 5,900
Цецерлег Цэцэрлэг 4,100

* - Главниот град на покраината- Цецерлег