Отвори го главното мени

ГеографијаУреди

МестоположбаУреди

Општината се наоѓа во долината Дајстер-Зинтел, западно од сојузниот автопат Б2 кај Лауенау и јужно од Роденберг. Низ местото поминува потокот Рисбах, кој се влива во Роденбергер Ауе.

Општински единициУреди

Општината се состои од местата:

  • Апелерн со станбените места Апелерн и Ризенмиле
  • Грос Хегесдорф
  • Клајнхегесдорф
  • Лирен со Ребрухсмиле
  • Рајнсдорф
  • Золдорф

Соседни општиниУреди

Соседни општини се: Бекедорф, градот Роденберг, општините Лауенау, Поле и Ауетал, како и градот Штатхаген.

ИсторијаУреди

Постоењето на Апелерн е документирано во 1162 година, кога била подигната црквата. Името означува „на јаболкница“ и постојат јаболкници во паркот на дворецот Минхаузен и денес. Во саксонски времиња (околу VIII и IX век), Апелерн бил црковно и судско средиште. Кон крајот на XII век, црквата била главна црква на Букигау.

Како многу села во Германија, неговата историја е тесно поврзана со локалното благородништво. Последните 300 до 400 години, благородничките семејства Минхаузен и Хамерштајн оставиле трага на селото.

ЗнаменитостиУреди

Градби вредни за посета во селото се:

  • Главната црква изградена околу 1162 година
  • Замок Минхаузен (1561)
  • Замок Хамерштајн (1590)

НаводиУреди

Надворешни врскиУреди