Владимир (град)

(Пренасочено од Владимир)

Владимир (руски: Влади́мир) — град во Владмирската област, Русија, административен центар на Владимирската област и урбаната област на градот Владимир . Во XII-XIV век - главен град на Големото Војводство Владимир . Еден од најголемите туристички центри во европскиот дел на Русија . Вклучено во туристичката рута „ Златен прстен на Русија “  .

Vladimir assumption.jpg

Се наоѓа главно на левиот брег на реката Кљазма , 176 километри источно од Москва . Транспортен центар на автопатите ( М7 „ Волга “) и железницата (тек Нижни Новгород на Транссибирската железница ).

Површината на градот е 137.014 km²  . Население - 349 951  луѓе. (2021).