Џузепе Мацини (Џенова, 26 јуни 1805 - 10 март 1872), италијански револуционер и демократ.

Џузепе Мацини
Giuseppe Mazzini
Член на Триумвиратот на Римската република
На должноста
29 март – 1 јули 1849
Along with Carlo Armellini and Aurelio Saffi
Претходник Основање на републиката
Наследник Аурелио Сачикети
Заедно со Карло Армелини и Аурелио Сафи
Лични податоци
Роден(а) 26 јуни 1805
Џенова
Починал(а) 10 март 1872
Пиза, Италија
Професија Политички активист и новинар

Во 1831 година во Марсеј го основа револуционерното здружение „Млада Италија“. Учествуваше во борбите за обединување на својата земја и до крајот остана верен на републиканските начела, протестирајќи против обединувањето на Италија врз монархистички основи.