Војна на ѕвездите

Војна на ѕвездите (англиски: Star Wars) — серија на научнофантастични филмови[1] на американскиот режисер, продуцент и сценарист Џорџ Лукас. Серијата е своевидна бајка која ја обработува темата на вечната борба меѓу доброто и злото, сместена во средината на вселенското пространство и е алегорична визија за човечката историја и сегашност. Серијалот е составен од осум филмови (епизоди):

Логото на Војна на ѕвездите кое се појавува во сите филмови.

Играни филмови уреди

Филм Година Режисер
Роуг 1: Приказна од Војна на ѕвездите 2016 Гарет Едвардс
Соло: Приказна од Војна на ѕвездите 2018 Рон Хауард

Играни ТВ филмови уреди

Филм Година Режисер
Star Wars Holiday Special 1978 Стив Биндер
Caravan of Courage: An Ewok Adventure 1984 Џон Корти
Ewoks: The Battle for Endor 1985 Ken/ Jim Wheat


Анимирани серии уреди

Серија Година Режисер
Star Wars: Droids 1985 Кен Стивенсон,Raymond Jafelice
Ewoks 1985-86 Кен Стивенсон,Raymond Jafelice,Dale Schott
Star Wars: The Clone Wars 2008-2020 Дејв Филони
Star Wars Rebels 2014-2018
Lego Star Wars: Droid Tales 2015
LEGO Star Wars: The Freemaker Adventures 2016-2017
LEGO. Star Wars: All-Stars 2018
Star Wars Resistance 2018-2020
Star Wars: The Bad Batch 2021 Brad Rau
Tales Of The Jedi 2022
Young Jedi Adventures 2023
Star Wars: A Droid Story 2025

Анимирани филмови уреди

Филм Година Режисер
Star Wars: The Clone Wars 2008 Дејв Филони
Lego Star Wars: The Empire Strikes Out 2012 Гај Василовиќ
LEGO Star Wars Holiday Special 2020 Кен Кунингам
LEGO Star Wars Terrifying Tales 2021 Кен Кунингам
LEGO Star Wars Summer Vacation 2022 Кен Кунингам

Играни серии уреди

Серија Година Режисер
The Mandalorian 2019-во тек Џон Фавро
The Book of Boba Fett 2021 Џон Фавро,Дејв Филони
Andor 2022 Тони Гилрој
Obi-Wan Kenobi 2022 Deborah Chow
The Acolyte Лесли Хедленд
Ahsoka Џон Фавро,Дејв Филони
Lando Џастин Симиен
Rangers of the New Republic Џон Фавро,Дејв Филони

Наводи уреди

  1. Booker, M. Keith (2020). Historical Dictionary of Science Fiction Cinema. Historical dictionaries of literature and the arts. Rowman & Littlefield. стр. 390. ISBN 978-1-5381-3010-0.