Џеновски дијалект

Џеновскиот е најзначаен дијалект на лигурскиот јазик. Тој се зборува во и околу Џенова во регионот Лигурија во Италија.

Џеновски дијалект
Zeneize
Зборуван во:  Италија 
Регион: Џенова, Лигурија
Вкупно говорници:
Јазично семејство: индоевропски
 романски
  итало-западни
   западни
    галоибериски
     галоромански
      галоиталски
       Џеновски дијалект
Јазични кодови
ISO 639-1: нема
ISO 639-2: roa
ISO 639-3: lij

За разлика од литературниот италијански јазик, џеновскиот дијалект има мали сличности со францускиот. Литература напишана на џеновски датира уште од XIII век, но правописот е стандардизиран дури во 2008 г.

Надворешни врскиУреди