Људовит Штур

Људовит Штур (словачки: Ľudovít Štúr; 28 октомври 1815, Ухровец – 12 јануари 1856, Модра), познат како Људевит Велислав Штур, бил словачки преродбеник од 19 век, кодификатор на современиот литературен словачки јазик. Тој бил организатор на словачките волонтерски походи за време на револуцијата од 1848. Штур бил исто така истакнат политичар, поет, новинар, наставник, филозоф, јазичар и член на унгарскиот парламент.

Људовит Штур
Ľudovít Štúr
Ludovit Stur adj.jpg
Словачки политичар, писател и национален преродбеник
Роден/а28 октомври 1815(1815-10-28)
Ухровец, блиску Бановце над Бебравоу, Кралство Унгарија, Австроунгарија (денес Словачка)
Починат/а12 јануари 1856(1856-01-12) (возр. 40)
Модра, Кралство Унгарија, Австроунгарија (денес Словачка)
НационалностСловак
Книжевно движењеромантизам

Потпис

НаводиУреди

  • Standard Catalog of World Paper Money: Modern Issues 1961-present. George S. Cuhag (editor) (18th ed.). Krause Publications.

ПоврзаноУреди

Надворешни врскиУреди