Јужен Остров

(Пренасочено од Јужен остров)


Јужен Остров (англиски: South Island, маорски: Te Wai Pounamu) — еден од двата главни острова на Нов Зеланд, од кои другиот е Северниот Остров. Маорското име на островот е Te Wai Pounamu.

Јужен Остров
Наречен и: Копното
Географија
МестоОкеанија
АрхипелагНов Зеланд
Површина151.215 км2
Подреденост по површина12ти
Највисоко издигнување3.754 м
Највисока точкаКукова Планина
Управување
Нов Зеланд
РегиониЗападно Крајбрежје
Кантербери
Марлборо
Нелсон
Отаго
Саутленд
Тасман
Најголема населбаКрајстчерч (pop. 404,500)
Демографија
Население1,135,500 (June 2018)
Густина0,0 /km2 (0 /sq mi)
Етнички групиЕвропејци, Маори, Кинези

Во XIX век, на некои карти овој остров се нарекува Среден Остров (Middle Island) или Нов Алстер (New Ulster), а името Јужниот Остров (South Island) или Нов Линстер (New Leinster) се однесувало на денешниот Стјуартов Остров.

Јужниот Остров (вклучувајќи ги и локалните острови), во споредба со Северниот Остров


Јужниот Остров зафаќа површина од 151.215 км2, и како таков е 12-тиот најголем остров во светот. Долж неговиот западен брег се простираат Јужните Алпи; Куковата Планина е највисоката точка на островот и во земјата со 3,754 м надморска височина.

Историски, како и од неодамна, движењето за независност на Јужниот Остров се залага за финансиска и административна самоуправа на Јужниот Остров.

Региони на Јужниот Остров уреди

Градови на Јужниот Остров уреди

Географски поими уреди

Филмски места уреди

На јужниот остров се снимани неколку филма, од кои најпознати се „Господарот на прстените“ и „Хрониките на Нарнија: Лавот, вештерката и ормарот“.

Поврзано уреди

Координати: 43°59′Ј, 170°27′И