Јосип Крижан (Кокоричи, Крижевци, 31 декември 1841- Вараждин, 16 јули 1921) - словенечки математичар, физичар, логичар и филозоф.

Јосип Крижан
Josip Križan
Роден 31 декември 1841
Кокоричи, Крижевци
Починал 16 јули 1921
Вараждин
Националност Словенец
Занимање математичар, физичар, логичар и филозоф

Животопис

уреди

По завршувањето на студиите по математика, физика и филозофија во Грац, каде што дипломирал во 1867 година, а докторирал во 1869 година, бил гимназиски професор, најмногу во Вараждин. Тој е важен и за словенечката психологија, бидејќи во 1885 година ја објавил книгата Nauk o čustvima на хрватски јазик. Во 1886 година во педагошкото списание Попотник е објавено делото Логика кое било објавено во 1887 година во Марибор. Оваа книга е првиот словенечки учебник по логика, кој терминолошки е споредлив со тогашните германски пишани учебници за таа струка. Се состои од 2 дела кои одговараат на традиционално конципираната логика, имено од формалната логика со учењата за судови, концепти и расудување, а од методологијата со учењата за разлагање, разделување, докажување и методи.

Објавил и интересни поглавја за астрономијата во Љубљанско ѕвоно и Дом и свет.