Јасмина Михајловиќ

Јасмина Михајловиќ (Ниш, 1960 ) — била српска писателка, научничка и критичарка, сопруга на познатиот писател Милорад Павиќ. Таа е старателка на наследството на Милорад Павиќ и носителка на авторските права на делата на Павиќ.[1]

ЖивотописУреди

Михајловиќ дипломирала во 1987 година на Филолошкиот факултет во Белград - Група за југословенска литература и општа литература. Од 1987 година предавала литература во средните училишта во Белград; во периодот од 1989-1991 година била соработничка на Институтот за литература и уметност во Белград на проектот „Српска книжевна критика“, а од 1991 до август 1999 година. Била директор на Советот за промоција на српската култура во светот, во Светската српска заедница со седиште во Женева.

Текстовите и прозата критички за есеи биле преведени на англиски, руски, словенечки, украински, грчки, азербејџански и грузиски. Исто така, пишувала статии за списанијата: „Сити“, „Јасмин“, „Базар“ и „Таа“. Таа била членка на Српското книжевно друштво (СКД). Таа била избрана за почесен член на Киевското научно списание „Јазик и историја“, научно списание.

Наследството на Милорад ПавиќУреди

Јасмина Михајловиќ е уредник на избраните и собраните дела на Милорад Павиќ, како и истражувачка на неговите говори, биографија и библиографија. По смртта на Павиќ во 2009 година, Михајловиќ станала наследник на авторските права на неговите дела. Во 1993 година, Градското собрание на Белград го основал Легатот со цел да се зачува и проучува наследството на Павиќ.

БиблиографијаУреди

ФикцијаУреди

 • Приказната за телото и душата. Слоеви и значења во прозата на Милорад Павиќ - Белград, Образование, 1992 година.
 • Две Котор приказни (со Милорад Павиќ) - Белград, Дерета, 1998, 2005 година.
 • Приватна колекција - Белград, Дерета, 2000, 2001, 2004, 2005 година.
 • Албум за патувања - Белград, Дерета, 2004, 2005, 2006 година, 太阳 船上 的 孩子 - Детето на товар (оригинал: Патување албум), Шангај, ingинг, 2018 година.
 • Loveубовна приказна во две приказни (со Милорад Павиќ) - Белград, Чигоја, 2004 година.
 • Loveубов без тајни - Белград, Дерета, 2005 година.
 • Loveубов со речникот на непознатите - Нови Сад, Bookубители на книгата, 2006, 2007 година.
 • Колекција за патувања. Избор на приказни - Белград, Алнари, 2008 година.
 • Париски бакнеж - Нови Сад, Bookубители на книги, 2007 година; Париз бакнеж, Санкт Петербург, Азбука, 2007 година; Белград, Институт за учебници, 2010 година;, 2011 година.
 • На брегот на морето Хазар - Белград, Лагуна, 2014 г. На бреговите на морето Хазар - Amazon.com, продавница Kindle, 10 март 2014 година. Xəzər dənizinin sahillərində - Преведувачки центар на Владата на Република Азербејџан, Баку, 2015 г. Две животи - една Loveубов - Центрополиграф, Москва, 2017 година, 爱情 故事 的 两个 版 - Двоказна Loveубовна роман (оригинал: На брегот на Казарското Море), Шангај, Jинг, 2018 година.
 • Досадна книга. Сваштара, Белград, Дерета, 2019 година.

Научна работаУреди

 • „Придонес во библиографијата на Милорад Павиќ“. - (Во книгата) Анахорет во Њујорк, Собраните дела на Милорад Павиќ, том. 7, Белград, Просвета, 1990 година; стр. 231-305 (Посебно издание: 1991)
 • „Милорад Павиќ е полноправен член на САСА. (Биографија и библиографија на Милорад Павиќ) ”, Годишен зборник на Српската академија на науките и уметностите за 1991 г. година, вол. XCVIII, Белград, САНУ; стр. 401-449. (Одделно издание: Белград, САНУ, 1992 година)
 • Приказната за телото и душата. Слоеви и значења во прозата на Милорад Павиќ. - Белград, „Просвета“, 1992 година, 191 страници.
 • „Биографија на Милорад Павиќ“. - (Во книгата) Анахорет во Њујорк, Собраните дела на Милорад Павиќ, том. 9, Белград, Драганиќ, 1996, стр. 165-418. (Одделно издание: 1997)

АнтологииУреди

 • Антологија на приказните на српските писатели, избор на Рајко Лукаш, Белград, 2002 година.
 • Залак на страста (Еротски фантастични приказни), уредено од Павле Зелиќ, Друштво за фантастика „Лазар Комарчиќ“, Белград, 2007 година.

Награди и признанијаУреди

 • „Книга на годината на Дерета“ во 2004 година за нејзиниот албум за патувања.

ИзвориУреди

 1. „Мрежно место на Јасмина Михајловиќ (во рамките на заедничкото мрежно место на Милорад Павиќ“. Архивирано од изворникот на 2014-10-06. Посетено на 2020-05-03.

Надворешни врскиУреди