9 мај (починале)

список на статии на Викимедија
1805  Фридрих Шилер — еден од најпознатите германски поети и драмски писатели.
1903  Пол Гоген — француски сликар.
1957  Вилијам Брадфорд — англиски предводник на основачите на колонијата Плимут во Масачусетс.
1977  Хари Џонсон — канадски економист.
2010  Кирил Бујуклиев — македонски поет.
1924  Иван Ивањи — српски писател.