815 Копелија

астероид

815 Копелијаастероид во орбита околу Сонцето кој е откриен од страна на Макс Волф на 2 февруари, 1916 година во Хајделберг.[3]

815 Копелија
Откривање
ОткривачМакс Волф
Откриено воХајделберг
Откриено2 февруари 1916
Ознаки
1916 YU
Орбитални особености[1]
Епоха 31 јули 2016 (ЈД 2457600,5)
Параметар на неодреденост 0
Лак на набљудување100,20 а (36597 д)
Апхел2.8615 ае (428.07 )
Перихел2.4570 ае (367.56 Gм)
2.6593 ае (397.83 Gм)
Занесување0,076056
4,34 а (1583,9 д)
74,8031°
0° 13м 38.208с / ден
Наклон13,864°
57,066°
59,329°
Земјино НРОП1.50119 ае (224.575 Gм)
Јупитерово НРОП2.32242 ае (347.429 Gм)
Јупитеров Тисеранов параметар3,341
Физички особености
Среден полупречник
10,55 km
4.421 h (0.1842 d)[1][2]
0.2089±0.053
10,7

Фотометриските набљудувања од Роженската опсерваторија во Бугарија во периодот од 2010 година дале светлосна крива 4,45 со период од 65 часа и промена на светлината од 0,24 величина. Ова е во согласност со период од 4,421 часа и амплитуда од 0,27 забележана при набљудувањата од 2006 година.[2]

НаводиУреди

  1. 1,0 1,1 Yeomans, Donald K., „815 Coppelia“, JPL Small-Body Database Browser, NASA Jet Propulsion Laboratory, Посетено на 4 May 2016.
  2. 2,0 2,1 Radeva, V.; и др. (2011), „Rotation periods of the asteroids 55 Pandora, 78 Diana and 815 Coppelia“, Bulgarian Astronomical Journal, 17, стр. 133–141, Bibcode:2012MPBu...39...57P.
  3. „Numbered Minor Planets 1–5000“, Discovery Circumstances, IAU Minor Planet center, Посетено на 2013-04-07.

Надворешни врскиУреди