6 октомври (починале)

список на статии на Викимедија
1014  Самуилмакедонски цар
1891  Чарлс Стјуарт Парнелирски политичар
1943  Јосиф Јосифовски - Свештаротнароден херој на Македонија.
1973  Сидни Блекмер — американски глумец
2006  Вилсон Такер — американски писател
2007  Лаза Ристовски — српски рок-музичар, член на групите „Смак“ и „Бијело дугме“ (р. 1956).
2018  Скот Вилсон — американски глумец.
2019  Џинџер Бејкербритански рок-музичар.