5 февруари (починале)

список на статии на Викимедија
1881  Томас Карлајл — шкотски сатиричар, есеист и историчар.
1947  Ханс Фалада — германски писател.
1974  Мануел дос Реис Машадо — мајстор по афробразилската боречка вештина.
1999  Василиј Леонтјевамерикански економист, добитник на Нобеловата награда во 1973 година.
2008  Махареши-Махеш Јоги — творец на трансценденталната медитација.
2020  Кирк Даглас — американски глумец.
2021  Кристофер Пламер — канадски глумец.