488 Креуза

астероид

488 Креуза астероид од главниот појас. Откриен од страна на Макс Волф на 26 јуни 1902 година.

488 Креуза
Откривање[1]
ОткривачМакс Волф
Лујџи Карнера
Откриено воХајделберг
Откриено26 јуни 1902
Ознаки
1902 JG, 1947 KH,
1977 YD, A901 CA, A905 XA[1]
Главен појас
Орбитални особености[1][2]
Епоха 14 март 2012 (ЈД 2456000.5)
Афел3,68289094 ае
Перихел2,6642074 ае
3,17354919 ае
Занесеност0,16049593
5,65361270 a (2064,98204 ден.)
278,99395°
Наклон11,511077°
84,26241°
70,46479°
Физички особености
Димензии150 km[1]
162,32 ± 9,54[3] km
Маса(2,48 ± 1,14) × 1018[3] kg
Средна густина
1,10 ± 0,54[3] g/cm3
19,26[1]
Албедо0,059[1]
7,81[1]

Наводи

уреди
  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 1,4 1,5 1,6 JPL Small-Body Database Browser on 488 Kreusa Retrieved 2012-01-03
  2. AstDys-2 on (488) Kreusa Retrieved 2012-01-03
  3. 3,0 3,1 3,2 Carry, B. (December 2012), „Density of asteroids“, Planetary and Space Science, 73, стр. 98–118, arXiv:1203.4336, Bibcode:2012P&SS...73...98C, doi:10.1016/j.pss.2012.03.009See Table 1.