459 Сигнеастероид од главениот појас. Откриен од страна на германскиот астроном Макс Волф на 22 октомври 1900 година. Привременото име на астероидот било 1900 FM.

459 Сигне
Откривање
ОткривачМакс Волф
Откриено воХајделберг (024)
Откриено22 октомври 1900
Ознаки
ЦМП-ознака459
Наречена по
Сигне
1900 FM
Главен појас
Орбитални особености[1]
Епоха 27 август 2011
Афел3,1683197 ае
Перихел2,0723175 ае
2,6203186 ае
Занесеност0,2091353
1549,2788150 ден.
4,24 а
32,88365°
Наклон10,30057 °
29,54078°
18,77318°
Физички особености
Димензии29,32 km
5,5362 часови
Албедо0,1370
Спектрален тип
S
10,44
Орбита на астероидот 459 Сигне и неговата положба во Сончевиот Систем

Наводи уреди