3 јули (починале)

список на статии на Викимедија
683  Лав IIримски папа.
1918  Мехмед Vсултан на Отоманското Царство.
1969  Брајан Џонсанглиски музичар (поранешен член на рок-групата Ролинг стоунс).
1971  Џим Морисонамерикански музичар и поет, член и основач на рок-групата The Doors.
1977  Александар М. Волковруски математичар и романсиер.
2001  Иван Сламниг — хрватски писател.