3 август (починале)

список на статии на Викимедија
1857  Ежен Сифранцуски писател.
1902  Лазар Москов — македонски револуционер.
1924  Џозеф Конрадбритански писател со полско потекло, автор на „Срце на темнината“.
1979  Бертил Олин — шведски економист и политичар.
1995  Ида Лупино — англиско-американска глумица, режисерка и продуцентка.