340 Едуарда

астероид

340 Едуардаастероид од главниот појас откриен од страна на германскиот астроном Макс Волф на 25 септември 1892 година во Хајделберг.[2] Бил именувам според името на германкиот банкар и астроном аматер Хајнрих Едуард фон Ладе.

340 Едуарда
Тридемензионален модел на астероидот 340 Едуарда заснован ан неговата светлинска крива.
Откривање
ОткривачМакс Волф
Откриено25 септември 1892
Ознаки
Наречена по
Хајнрих Едуард фон Ладе
1892 H
Главен појас
Орбитални особености[1]
Епоха 30 јануари 2005 (ЈД 2453400.5)
Афел458,835 Gm (3.067 ае)
Перихел362,429 Gm (2,423 ае)
410,632 Gm (2,745 ае)
Занесеност0,117
1661,042 ден (4,55 a)
17,98 km/s
193,091°
Наклон4,679°
27,115°
42,727°
Физички особености
Димензии30,0 km
9,9

Фотометриските набљудувања на овој астероид од опсерваторијата Оукли во Тере Хаут, Индијана во 2006 година дале светлинска крива со период од 8,04 ± 0,02 часови и променлива сјајност на светлинската величина од 0,25 ± 0,03 .[3]

Наводи

уреди
  1. Yeomans, Donald K., „164 Eva“, JPL Small-Body Database Browser, NASA Jet Propulsion Laboratory, Посетено на 2013-04-07.
  2. „Numbered Minor Planets 1–5000“, Discovery Circumstances, IAU Minor Planet center, Посетено на 2013-04-07.
  3. Ditteon, Richard; Hawkins, Scot (September 2007), „Asteroid Lightcurve Analysis at the Oakley Observatory - October-November 2006“, Bulletin of the Minor Planets Section of the Association of Lunar and Planetary Observers, 34 (3), стр. 59–64, Bibcode:2007MPBu...34...59D.