328 Гудрун

астероид

328 Гудрунастероид од главниот појас.

328 Гудрун
3Д модел на астероидот 328 Гудрун
Откривање
ОткривачМакс Волф
Откриено18 март 1892
Ознаки
Наречена по
Гудрун
Главен појас
Орбитални особености
Епоха 30 јануари 2005 (ЈД 2453400.5)
Афел517,748 Gm (3,461 ае)
Перихел412,558 Gm (2,758 ае)
465,153 Gm (3,109 ае)
Занесеност0,113
2002,607 ден. (5,48 a)
16,89 km/s
293,749°
Наклон16,08°
352,624°
101,002°
Физички особености
Димензии122,59 ± 3,72[1] km
Маса(3,16 ± 0,46) × 1018[1] kg
Средна густина
3,27 ± 0,55[1] g/cm3
8,6

Откриен е од страна на Макс Волф на 18 март 1892 година во Хајделберг.

Наводи

уреди
  1. 1,0 1,1 1,2 Carry, B. (December 2012), „Density of asteroids“, Planetary and Space Science, 73, стр. 98–118, arXiv:1203.4336, Bibcode:2012P&SS...73...98C, doi:10.1016/j.pss.2012.03.009. See Table 1.