26 мај (починале)

список на статии на Викимедија
735  Беда Многупочитуван — англиски светец и историчар, наречен „Татко на англиската историја“.
1421  Мехмед I — отомански султан.
1512  Бајазит II — отомански султан (р. 1447.).
1917  Борис Дрангов — бугарски офицер.
2022  Енди Флечер — англиски електро-поп музичар.
2022  Реј Љота — американски глумец.