Синтисајзерски поп

Синтисајзерски поп (скр. синт поп познат и како електропоп или технопоп[1]) е жанр намузика во кој доминантниот музички инструмент е синтисајзерот. Потекнува како дел од движењето Нов Бран од доцните 1970-ти до средината на 1980-тите и сѐ уште продолжил да постои и да се развива.

Црно -бела фотографија на четворица членови на Крафтверк на сцената, секој со синтисајзер
Kraftwerk, едно од главните влијанија врз синти-попот, во 1976

Наводи

уреди
  1. T. Cateforis, Are We Not New Wave?: Modern Pop at the Turn of the 1980s (Ann Arbor, MI: University of Michigan Press, 2011), ISBN 0472034707, p. 52.

Библиографија

уреди
  • Depeche Mode & The Story of Electro-Pop, Q/Mojo magazine collaboration, 2005.
  • Electronic Music: The Instruments, the Music & The Musicians by Andy Mackay, of Roxy Music

Надворешни врски

уреди