18 јуни (починале)

список на статии на Викимедија
741  Лав III Исавријанин — византиски цар.
1762  Мишел-Ришар Делаланд — француски барокен композитор.
1926  Олга Константиновна — руска голема кнегиња.
1936  Максим Горки — советски писател, еден од основачите на советската книжевност.
1994  Артуро Руис Кастиљо — шпански режисер.
2001  Даворин Поповиќ — југословенски и босански пејач, член на групата Индекси.
2014  Хорас Силвер — американски џез-музичар.
2021  Гиф оф Геб — американски рапер.