1214 Рихилда

астероид

1214 Рихилда (1932 AA) — астероид од Главниот астероиден појас откриен на 1јануари 1932 година од страна на Макс Волф во Хајделберг.

Рихилда
Откривање
ОткривачМакс Волф
Откриено воХајдлеберг
Откриено1 јануари 1932
Ознаки
ЦМП-ознака1214
1932 AA; 1930 QD; 1961 PC
Орбитални особености[1]
Епоха 31 јули 2016 (ЈД 2457600.5)
Параметар на неодреденост 0
Лак на набљудување85,45 а (31211 денови)
Афел3.0320656 ае (453.59056 )
Перихел2.3874680 ае (357.16013 Gм)
2.709767 ае (405.3754 Gм)
Занесеност0,1189397
4,46 а (1629,3 d)
118,59498°
0° 13м 15.442с / ден
Наклон9,835123°
285,93016°
32,68205°
Земјино НРОП1.37947 ае (206.366 Gм)
Јупитерово НРОП2.22635 ае (333.057 Gм)
Јупитеров Тисеранов параметар3,332
Физички особености
Димензии35,29 km
Среден полупречник
17,645 ± 1,6 km
9.860 h (0.4108 d)
9,860
0,0619 ± 0,013
B
11,1

НаводиУреди

  1. „1214 Richilde (1932 AA)“. JPL Small-Body Database. NASA/JPL. Посетено на 30 April 2016.

Надворешни врскиУреди