(44594) 1999 OX3 е ексцентричен транс-нептунски објект со орбита слична на кентаур од надворешниот Сончев Систем, приближно 150 километри во пречник.

(44594) 1999 OX3
Откривање
ОткривачЈ. Ј. Кавеларс
Б. Гладман
М. Холман
Џ. Мали
Откриено воОпс. Мауна Кеја
Откриено21 јули 1999 година
Ознаки
1999 OX3
TNO · кентаур
Орбитални особености
Епоха 4 септември 2017 година (ЈД 2458000,5)
Параметар на неодреденост 2
Лак на набљудување17.35 yr (6,338 денови)
Афел46.576 ае
Перихел17.589 АУ
32.083 АУ
Занесеност0.4518
181.72 год (66,375 days)
347.21°
0° 0м 19.44с / ден
Наклон2.6248°
259.10°
144.53°
Физички особености
Димензии151 km
ч
0.10
РР
6,07 ± 0,19 (R) · 6,835 ± 0,078 (R) · 7.1 · 7.4 · 7,718 ± 0,0927.85

Откриен е на 21 јули 1999 година, од астрономите Џон Џ. Марк Петит во Опсерваториите Мауна Кеја, Хаваи, САД.

Орбита и класификацијаУреди

 
Дијаграм на орбита (горен поглед, 1999 OX3 во сино)

1999 OX3 кружи околу Сонцето на растојание од 17,6–46,6 ае еднаш на секои 181 година и 9 месеци (66.375 дена)[1].

Неговата орбита има зенесеност од 0,45 и наклон од 3° во однос на еклиптиката. лак на набљудување]] започнува со неговото официјално откривање набљудување во Мауна Кеја во 1999 година.

Нептун има голема полуоска од 30 АЕ и 1999 OX3 има голема полуоска од 32 АЕ. Minor Planet Center (MPC) не го класифицира овој објект како кентаур бидејќи MPC ги дефинира кентаурите како со голема полуоска помала од 30,066 AУ. 1999 OX3 ги преминува орбитите и на Нептун и на Уран и има наклон од само 2,62°. Deep Ecliptic Survey (DES) ги дефинира кентаурите користејќи шема на динамичка класификација, базирана на однесувањето на орбиталните интеграции во текот на 10 милиони години. DES ги дефинира кентаурите како нерезонантни објекти чии оскулативни perihelia се помали од оскулативната голема полуоска на Нептун во секое време од интеграцијата. Користејќи ја динамичката дефиниција за кентаур, 1999 OX3 е кентаур.

Физички карактеристикиУреди

Во јули 2009 година, вртежна светлинска крива од 1999 OX3 беше добиена од фотометриски набљудувања.

Анализата на светлински криви даде вртежен период од 9,26 часа со амплитуда на осветленост од 0,11 магнитуда (Предлошка:Мал). Периодот, сепак, е двосмислен со алтернативни решенија (13,4 и 15,45 часа).

Нумерирање и именувањеУреди

Оваа мала планета беше нумерирана од Центар за мала планета на 22 август 2002 година.

НаводиУреди

  1. „1999 OX3“. Архивирано од изворникот на 2009-10-28. Посетено на 2021-11-26.

Надворешни врскиУреди