Шокците (на српскохрватски: Šokci, на унгарски: Sokácok) се јужнословенска етничка група која живее во историските области Барања, Бачка, Славонија и Срем. Овие региони денес се протегаат во источна Хрватска, југозападна Унгарија и северна Србија. Шокците првенствено се идентификуваат како подгрупа на Хрватите и затоа не се сметаат за посебна етничка припадност.[1]

Шокци го слават крајот на зимата во традиционални маски; Мохач, јужна Унгарија

Шокците се сметаат за домородци на Славонија и Срем во Хрватска.[2] Хрватското биро за статистика не попишува Шокци како посебна народност (2001).[1] Според пописот од 2011 година во Србија, 607 лица се прогласиле за етнички Шокци.[3] Надвор од Славонија и Срем, овие луѓе живеат во населбите Бачки Моноштор, Сонта, Сомбор, Бачки Брег, сите во историско-географската област Бачка во Србија, како и во селото Сантово, денес во Унгарија.

Наводи уреди

  1. 1,0 1,1 Croatian 2001 census, detailed classification by nationality
  2. Ljubica Gligorević (2004). „Etnološke znakovitosti“. Vukovarsko-srijemska županija (special. изд.). SN Privlačica Vinkovci / Vukovar-Srijem County. стр. 60–69. Архивирано од изворникот на 28 March 2012. Посетено на 14 February 2012.
  3. „Попис становништва, домаћинстава и станова 2011. у Републици Србији: Становништво према националној припадности – „Остали" етничке заједнице са мање од 2000 припадника и двојако изјашњени“ (PDF). Архивирано од изворникот (PDF) на 2016-04-17. Посетено на 2020-08-01.