Шипраге е населено место во централниот дел на Босна, Босна и Херцеговина во близина на Котор Варош (30 км) и Бања Лука (60 км).[1][2][3][4][5][6]

Шипраге - Šiprage
Шипраге – Панорама на централните населби
Шипраге – Панорама на централните населби
Mестоположба
Општи податоци
Име Шипраге - Šiprage
Основан 5. век
Поштенски број +387
Повикувачки број 051
Автомобилска ознака BiH
Управа
Географија
Надморска височина 507-520 m
Население
Население 952 (1991)
Етнички групи Бошњаци, Срби

КлимаУреди

Умерено-континентална клима преовладува во областа на Шипраге, со четири сезони: пролет, лето, есен и зима. На околните ридови и планини е претплата и планина. Годишните флуктуации на температурата и врнежите се релативно високи, но долгорочно стабилни..

Долгорочни ("историски") климатски индикатори за областа на Шипраге
Месец Средна температура
(°C)
Минимална температура
(°C)
Максимална температура
(°C)
Врнежите
(mm)
јануари –1,7 –4,8 1,4 59
февруари 0,3 –3,6 4,2 63
Март 4,6 –0,1 9,3 59
април 9,1 3,9 14,3 74
Мај 13,6 8,1 19,2 90
Јун 17,2 11,5 22,9 99
Јул 18,9 12,6 25,3 81
Август 18,4 11,9 24,9 76
септември 14,7 8,6 20,9 71
октомври 9,5 4,7 14,4 79
ноември 4,4 1 7,8 100
декември 0,1 –2,7 3 88
 • Варијации во врнежи помеѓу најсушниот и најмолниот месец се 41 мм. Во текот на годината, просечната температура варира околу 20,6 °C.[7]

ИсторијаУреди

Првата илирска населба на местото на денешната Сипрага постоела пред новата ера. Сигурно е познато дека од 3-ти до 5 век тука биле Римјаните. За време на Втората светска војна, скитите биле востанички (партизански) крај.

За време на Војната во Босна, воените сили и полициските сили беа убиени и прогонувани од страна на бошњачкото население.

Еден од 18 логори за цивили во општина Котор Варош беше во просториите на полициската станица (МУП), Шипраге.[8]

 
Планот останува на римска базилика во Шипраге, 5. век

A – Предворје (13,9 x 4,09 m)
B – Главната просторија (12,38 x 8.30 m)
C – Средна соба (12,38 x 3.95 m)
D – Апсида
a – Прозорец
c – Вратата (1,90 м)
d – Вратата (1,20 м)
е – Зазидана вратата
b, h – Отпуштање
i – Конзола
k – Човечки скелет
 
Едeн од последните две надгробни споменици - стећци во селото, 12 век

НаселениеУреди

Преглед по листиУреди

Години 1879. 1885. 1895. 1910 1921. 1931. 1948. 1953. 1961. 1971. 1981. 1991. 2013.
Население 64 (1.312♦) 277 (1.575♦) 88 (1.426♦) 159 (760♦) 999 5.098* 1.774 7.764* 828 822 1.183 952 788

[9]

 • 1931.и 1953.:

општината Шипраге.[10] ♦ Областа на Шипраге

1971-2013Уреди

Шипраге[11][12] Пописната година 2013: 788 жителите
Пописната година 1991. 1981. 1971.
Муслимани/Бошњаци 745 (78,25%) 711 (60,10%) 422 (51,33%)
Срби 168 (17,64%) 320 (27,04%) 370 (45,01%)
Хрвати 1 (0,10%) 6 (0,50%) 0
Југославени 32 (3,36%) 136 (11,49%) 21 (2,55%)
Другите и непознати 6 (0,63%) 10 (0,84%) 9 (1,09%)
Вкупниот 952 1.183 822

НаводиУреди

 1. Mučibabić B., уред. (1998). Geografski atlas Bosne i Hercegovine. Sarajevo: Geodetski zavod BiH. ISBN 9958-766-00-0.
 2. „Panoramio - Photo of Siprage (KOTOR VAROS)“. panoramio.com. Посетено на 6 ноември 2015.
 3. „Map of United States of America“. Gosur. Посетено на 6 ноември 2015.
 4. „Satellite United States of America“. Gosur. Посетено на 6 ноември 2015.
 5. „Banja Luka Map - Bosnia and Herzegovina Google Satellite Maps“. maplandia.com. Посетено на 6 ноември 2015.
 6. Vojnogeografski institut, Izd. (1963): Šiprage (List karte 1:25.000, Izohipse na 20 m). Vojnogeografski institut, Beograd.
 7. Climate Radohova: Temperature, Climate graph, Climate table for Radohova — Climate-Data.org
 8. http://www.bosnjaci.net/prilog.php?pid=48921.%7Ctitle=SRPSKO-CRNOGORSKI-HRVATSKI KONCENTRACIONI LOGORI - GENOCIDNE TVORNICE SMRTI — Bosnjaci.Net|website=www.bosnjaci.net.
 9. Štatistički zabod Zemaljske vlade BiH, уред. (1880). Štatistika miesta i pučanstva Bosne i Hercegovine – Službeno izdanje. Sarajevo: Zemaljska vlada Bosne i Hercegovine.
 10. http://pod2.stat.gov.rs/ObjavljenePublikacije/G1953/Pdf/G19534001.pdf.
 11. Knjiga: Nacionalni sastav stanovništva - Rezultati za Republiku po opštinama i naseljenim mjestima 1991., Statistički bilten br. 234, Izdanje Državnog zavoda za statistiku Republike Bosne i Hercegovine, Sarajevo.
 12. Internet - izvor, Popis po mjesnim zajednicama - http://www.fzs.ba/Podaci/nacion%20po%20mjesnim.pdf

Надворешни врскиУреди

Координати: 44°27′58″ N; 17°33′36″ E / 44.466° N; 17.560° E / 44.466; 17.560