тевет       шват (שְׁבָט)       адар
Ту бишват

Ту бишват — Нова година на дрвјата
се паѓа на 15 шват, кога
цветаат бадемите во Израел.
Реден број: 11
Денови: 30
Годишно време: зима
Грегоријански: јануари–февруари

Шват (шеват или шебат; хебрејски: שְׁבָט; од акадски: шабату) — петтиот месец од граѓанскиот и единаесеттиот месец од верскиот еврејски календар. Ова е зимски месец со 30 дена. Обично се паѓа во јануари-февруари според грегоријанскиот календар.

Празници во шватУреди

Шват во еврејската историјаУреди

Од библиската книга Захарија, 1:7-16:

На дваесет и четвртиот ден од единаесеттиот месец — а тоа е месецот Шеват — во втората година на Дариј, дојде слово Господово до пророкот Захарија, синот Берехиев, син на Идо. Затоа вака вели Господ: „Јас се враќам кон Ерусалим со милосрдност; во него Ќе се изгради Мојот дом, вели Господ Саваот, и мерно јаже ќе се протегне низ Ерусалим“. [2]

Кај други јазициУреди

НаводиУреди

  1. Данон, Цадик (2008). Основни поими на јудаизмот (PDF). прев. Марија Алексиќ (изд. II.). Скопје: Еврејска заедница во Република Македонија. ISBN 9989-102-14-7.
  2. Захарија 1:7-16, Библија на македонски јазик: Стар завет, стр. 1171-1172 PDF
  3. şubat — Турско-македонски речник, оф.нет

Надворешни врскиУреди