Чорапи претставуваат текстилни предмети кои се навлекуваат на стапалата поради затоплување, но и за естетика.

Црн волнен чорап со шари

ОсобеностиУреди

Тие ги чуваат нозете, да останат топли во зима, а преку лето да не се знојат. Чорапите исто така ја чуваат ногата од плускавици кои можат да се добијат од триење со чевли. Чорапите обично се прават од волна, памук, најлон и различни видови на синтетика, во зависност од предвидената намена. Ако е намена да се заштити ногата од ладно, тогаш се употребува по правило волна. Спортски чорапи обично се прават од памук или синтетика. Свечени женски чорапи најчесто се направени од најлон. Умеат да бидат и со чипка. Кога ќе се искинат, обично на петата или прстите, во денешно време обично не се поправаат (шијат), како што се работело некогаш, туку најчесто се купуваат други. Чорапи можат да бидат и со заштитна, но и со здравствена цел. Заштитните се носат при специфични работи, а медицинските се најчесто со висока еластичност и штитат повредени или забилени места.

Некогаш бил обичај да домаќинот, испраќајќи ја својата родбина или пријатели од куќата, да му подари на најмладиот од нив едни бели чорапи за пат.

Во Србија е забележан еден посебен настан со волнените чорапи кои ги добил Кралот ПетарI во време на Првата светска војна.[1]

ПоврзаноУреди

Надворешни врскиУреди

НаводиУреди

  1. vidovdan.org/istorija/vunene-carape-kralja-petra-i-karadjordjevica/