Чинови на Армијата на Македонија

Воената хиерархија на Армијата на Македонија се состои од разни чинови. Тие се потпаѓаат во четири главни групи, зависно од положбата и функцијата: генерали, офицери, подофицери и војници. Тука се претставени нивните чинови и обележја.[1] Армијата нема морнарица, но има вооружени патролни бротчиња во состав на езерските сили.

Армија на Македонија

Родови
Други единици
Служби
Чинови на АРМ
Организација
Структура
Институции
Историја на македонската војска

Чинови

уреди
Офицери

Чиновни обележја на офицерите.

НАТО-код OF-10 OF-9 OF-8 OF-7 OF-6 OF-5 OF-4 OF-3 OF-2 OF-1 OF(D) Питомец
Пешадија[2]
                   
Генерал Генерал потполковник Генерал мајор Бригаден генерал Полковник Потполковник Мајор Капетан Поручник Потпоручник


Воздухопловни
сили
[2]
                   
Генерал Генерал потполковник Генерал мајор Бригаден генерал Полковник Потполковник Мајор Капетан Поручник Потпоручник


НАТО-код OF-10 OF-9 OF-8 OF-7 OF-6 OF-5 OF-4 OF-3 OF-2 OF-1 OF(D) Питомец
Војници

Чиновни обележја на подофицерите и војниците.

НАТО-код OR-9 OR-8 OR-7 OR-6 OR-5 OR-4 OR-3 OR-2 OR-1
Пешадија[2]
                  Нема
ознака
Главен наредник Наредник Постар водник
I класа
Постар водник Водник
1 класа
Водник Помлад водник Десетар Разводник Војник
(редов)


Воздухопловни
сили
[2]
                  Нема
ознака
Главен наредник Наредник Постар водник
1 класа
Постар водник Водник
1 класа
Водник Помлад водник Десетар Разводник Војник
(редов)
НАТО-код OR-9 OR-8 OR-7 OR-6 OR-5 OR-4 OR-3 OR-2 OR-1

Поранешни чинови

уреди
Група Виши подофицери Нижи подофицери Војници
Пешадија
(пред 2020)[3]
                Нема
ознака
Главен наредник Наредник Постар водник
I класа
Постар водник Водник Помлад водник Десетар Разводник Војник
(редов)

Наводи

уреди
  1. „Чинови“. АРМ. Посетено на 9 септемри 2023. Проверете ги датумските вредности во: |accessdate= (help)
  2. 2,0 2,1 2,2 2,3 „УРЕДБА ЗА ОЗНАКИТЕ ЗА УНИФОРМИТЕ НА АРМИЈАТА НА РЕПУБЛИКА СЕВЕРНА МАКЕДОНИЈА“. dejure.mk. 12 ноември 2020. Посетено на 24 мај 2021.
  3. „Чинови во АРМ“. morm.gov. Министерство за одбрана на Република Македонија. Архивирано од изворникот на 1 март 2011. Посетено на 24 мај 2021.

Надворешни врски

уреди