Черкези се кавкаски народ кој живее во Турција, Сирија и Русија. Во Русија тие се населени во автономната република Карачаево-Черкесија. Повеќе од черкезите се со муслиманска вероисповед и го зборуваат черкескиот јазик. Вкупниот број на Черкези е околу 400 000 од кој 200 000 живее во Турција.

Черкези
(Адизи)
Вкупен број на населението 400 000
Региони каде што живее етничката група
Јазик черкески јазик
Религија ислам
Традиционална игра

Черкезите се присутни и како ситно малцинство во Македонија — најпрепознатливо по селото Черкези (Кумановско).

Историја

уреди
 
Положба на Карачајево-Черкезија на Кавказ