Чарлс Камерон (англиски: Charles Cameron; 174319 март 1812) бил шкотски архитект кој го вовел Адамовскиот стил во руската архитектура.

Камеронова галерија“ во Царское Село
Ахатните соби на Катерина Велика во Царское Село
Разумовскиот дворец во Батурин, Украина

За неговата младост во Европа се знае малку, освен дека учел во Италија и Франција. Откога ја прочитала неговата книга на тема римски бањи, Катерина Велика го повикала во Русија да ја преуреди нејзината летна резиденција во Царское Село. Во истото место ја проектирал и таканаречената „Камеронова галерија“ со Ахатните соби, Висечките градини и Студената бања. Во овие градби, Камерон вешто ја репродуцијал разнобојната декорација на јавните римски бањи. Неговата единствена значајна црква е Софиската (Вознесенска) катедрала. За идниот цар Павле I изградил пространа резиденција, наречена Павловски дворец (Павловск), со помалку едноставна надворешност, но заслепувачки раскошен и лускузен однатре. Во периодот од 1799–1803 го обновил Разумовскиот дворец во Батурин, Украина.

Поврзано

уреди

Надворешни врски

уреди