Црква „Св. Еразмо“ - Охрид

црква во селото Охрид

Свети Еразмопештерна црква во близина на Охрид, Македонија. Оваа црква, посветена на антиохискиот архиепископ Еразмо се наоѓа на околу три километри од Охрид, во карпите, десно од патот што води од Охрид кон Струга. Оваа пештерна црква со својата долга историја е повеќепати преправана. Добро е сочуван ликот на византискиот цар Андроник II Палеолог, кој датира од XVIII век.

Свети Еразмо

Влезот кон комплексот

македонска православна црква
Епархија Дебарско-кичевска
Архијерејско намесништво Охридско
Парохија Осма охридска
Местоположба

Карта

Место Охрид
Општина Охрид
Држава Македонија
Општи податоци
Покровител Свети Еразмо
Архитектонски опис

Осаменоста на оваа пештерна црква на овој дел од брегот на Охридското Езеро, стеснетоста на користениот простор и некои други елементи укажуваат дека се работи за поединечни испосници, или сосема мало калуѓерско братство што живеело во малите конаци покрај пештерната црква.[1]

Поврзано уреди

  • Св. Еразмо — блиска базилика од ранохристијанско време со стара некропола

Наводи уреди

  1. Velev, Ilija (1990). Преглед на средновековни цркви и манастири во Македонија. Наша книга.

Надворешни врски уреди