Црква Свети Петар и Свети Павле (Санкт Петербург)

Петропсвловскиот храм (руски : Петропавловский собор) ) е црква која се наоѓа во Санкт Петербург, Русија. Објектот бил изграден во 1712 година а бил довршен во 1733 година и е со барокски стил. Со нејзината височина од 122,5 метри, овој објект е еден од највисоките во градот. Нејзиниот иконостас е дело на италијански и руски уметници. За време на комунизмот од 1919 година црквата била затворена, а подоцна претворена во музеј. Во втората светска војна била многу оштетена и опожарена, а по војната во 1952 година реновирана.

Петропавловски храм
Петропавловский собор
Magic Sankt Petersburg - Peter+Paul Festung 11.jpg
Основни податоци
МестоСанкт Петербург, Русија
КоординатиКоординати: 59°57′01″ N; 30°18′59″ E / 59.9502° СГШ; 30.3164° ИГД / 59.9502; 30.3164
ПрипадностРуска православна црква