Црква Свети Жени Мироносици

Црквата Свети Жени Мироносици (руски: Кафедральный Собор Святых Жён-Мироносиц, азерски : Müqəddəs Mürdaşıyan Zənənlər Başkilsəsi) ) е црква која се наоѓа во Баку, Азербејџани е во склопот на Руската православна црква. Црквата била изградена во 1909 година. Во 1920 година била затворена од страна на комунистите. За време на протестите во Баку во 1990 година била опожарена од страна на руската армија. Во 2000 година била реновирана.

Црква Свети Жени Мироносици
Кафедральный Собор Святых Жён-Мироносиц
Müqəddəs Mürdaşıyan Zənənlər Başkilsəsi
Ksszm.jpg
Основни податоци
МестоБаку, Азербејџан