Кошмар (фр. Cauchemar) е сон кој предизвикува моќна непријатна возбудлива реакција од страна на сонувачот. Обично содржи страв или ужас, опасни ситуации, впечаток на болки, паѓање, итн. Кошмарите можат да бидат сврзени со физички поттик како на пр. грозница или стрес а и понекогаш се појавуваат без причина.

Кошмар (Хенри Фусели, 1781)