Хари Потер и Реликвиите на смртта

Хари Потер и Реликвиите на смртта (англиски: Harry Potter and the Deathly Hallows) — седмото, а воедно и последно продолжение на серијалот книги Хари Потер напишани од англиската писателка Џ. К. Роулинг. Книгата првпат беше издадена на 21 јули 2007, со што беше завршена серијата што почна во 1997 со издавањето на Хари Потер и Каменот на мудроста. Оттогаш, Џоан Роулинг станува еден од најчитаните писатели во светот. По првиот дел следуваа уште шест други со наслови: Хари Потер и Одајата на тајните, Хари Потер и Затвореникот од Азкабан, Хари Потер и Пламениот пехар, Хари Потер и Редот на фениксот, Хари Потер и Полукрвниот Принц и последниот дел, Хари Потер и Реликвиите на Смртта.

Хари Потер и Реликвиите на смртта
Корицата од британското изданије на оваа книга
АвторЏ. К. Раулинг
Изворен насловHarry Potter and the Deathly Hallows
Илустратор Џејсон Кокрофт
Мери ГрандПри
Земја Обединетото Кралство
Јазиканглиски
СеријалХари Потер
ЖанрФантазија
Издавач Bloomsbury
Scholastic
Raincoast
Издадена
21 јули 2007
Страници 607
759
ПретходнаХари Потер и Полукрвниот Принц 

Вовед во „Хари Потер и Реликвиите на смртта“ уреди

Волдеморт повторно се здружува и ги обединува своите поранешни следбеници, Смртојадите. Тој е свесен за пророштвото и сега конечно го разбира: Мора да го убие Хари Потер ако сака тој да живее. Хари во меѓувреме со сите сили се труди да размислува каде да ги најде хоркруксите, предмети во кои Волдеморт ја скрил својата душа откако претходно ја разделил. Хари заедно со Рон и Хермиона ќе проба да ги пронајде хоркруксите и да ги уништи, а потоа на крај да го убие и самиот Волдеморт. Но, Хари е очаен поради загубата на професорот Дамблдор затоа што Дамблдор беше неговиот единствен водач и учител како да се бори против лошиот Лорд Волдеморт. Исто така, Хари е затекнат со неверојатни случки: Рита Скитер објавува книга под наслов „Животот и лагите на Албус Дамблдор“ и тоа што Хари ќе го дознае во книгата, ќе ја разниша сета доверба што дотогаш ја имаше во Дамблдор.

Што се Реликвиите на смртта? уреди

Реликвиите на смртта се стари предмети кои пред многу години Смртта им ги подарила на тројца браќа. Реликвите на Смртта се три предмети: Старозовното стапче, Каменот на воскреснување и Невидливата наметка. Личноста што ги поседува трите предмети станува Господар на Смртта. Хари ја има невидливата наметка која му е оставена од татко му и тој отркива дека еден од браќата е негов предок. Каменот на воскреснувањето е скриен во Летачот што Хари Потер го фати, односно го проголта во текот на неговиот прв квидич меч. Единствено што преостанува е Хари да го најде Старозовното стапче, но тоа е проблем затоа што и Волдеморт исто така трага по тоа стапче.

Хари Потер и реликвиите на смртта - втор дел уреди

Хари Потер и Реликвиите на смртта – 2 дел е импресивен фантазиски филм од 2011 година, со режија на Дејвид Јејтс и вториот од двата филма е заснован на романот со исто име од Џ. К. Ролинг. Ова е осмото и последно издание од Хари Потер филмските серии, кои се напишани од Стив Клавс и со продукција на Дејвид Хејмен, Дејвид Барон и Ролинг. Приказната продолжува за ја следи потрагата на Хари Потер за да го најде и уништи тајното оружје на Господарот Валдеморт. Ѕвездите на филмот се Даниел Редклиф како Хари Потер, заедно со Руперт Гринт и Ема Ватсон како најдобри пријатели на Хари со имиња Рон Весли и Хермиона Гринџер. Првото снимање започна на 19 февруари 2009 година и беше завршено на 12 јуни 2010 година, со последни поправки на 21 декември 2010 година. Вториот дел беше промовиран и во 2Д и во 3Д кината насекаде во светот од 13 – 15 јули 2011 година. Исто така од истиот датум беше прикажуван и во IMAX кината.

Филмот веднаш беше подложен на позитивни критики и аплаузи и моментално е помеѓу најгледаните филмови на 2011 година. На билетарите Вториот дел моментално руши рекорди во Америка и Канада, вклучувајќи највисока полноќна премиера на сите времиња со 43,5 милиони долари, на денот на премиерата со 91 милиони долари и премиерниот викенд со 169,2 милиони долари. Филмот исто така го достигна рекордот на светската викенд премиера исто како и рекордите во Англија, Австралија и многу други земји. Во целост, филмот ја достигна најуспешната премиера од целата франшиза и е со најуспешна премиера во историјата на кината.

Дејство уреди

Понатамошни информации: Дејството во романот Исто така погледнете го дејсвото на Реликвиите на смртта – Прв дел

Хари Потер зборува со Грипхук (духот) за провалување во трезорот на Белатрикс Лестриџ во банката Гринготс, сомневајќи се дека Харкрукс (кој е дел од душата на Волдерморт) можеби е скриен таму. Грипхук се согласува да ги земе Хари, Рон и Хермиона во трезорот во замена за духовиот Меч на Грифиндор. Оливандер вели дека тој припаѓал на Белатрикс и Драко Мелфои, но маѓичното стапче на Мелфои го ставило во поданство на Хари.

Во трезорот на Белатрикс, Хари открива дека Хоркрукс е трофеј на Хелга Хафлпаф. Тој доаѓа до трофејот но Грипхук го зема мечот и го напушта триото, приклештени од будното обезбедување. Меѓутоа, триото го ослободува змејот чувар на трезорот и успева да побегне. Хари има визија како Волдерморт ги убива Гоблините како одмазда и увидува дека Темниот Господар ја открил кражбата, видел дека Мечот на Грифиндор исчезнува од мртвата рака на Грипхук. Волдерморт ја чува змијата Наџини, една од неговите преостанати Хоркрукси, блиску до него како заштита. Хари исто така се научува дека има Хоркрукс во Хагвартс, и е на некој начин поврзан со Ровена Ревенклав. Триото се појави во Хогсмиад каде што со нивната појава го активираа алармот. Ги спаси Аберфорт Дамблдор, кој и даваше инструкции на неговата помлада сестра, Аријана, како да стигне до Невил Лонгбатом кое е таен премин кон Хавортс.

Главниот водич Северус Снејп слушнува за враќањето на Хари и ги информира персоналот и учениците за казните што ги следуваат бидејќи му помогнале на Хари. Хари се соочува со Снејп, кој почна да бега од Волдерморт откако Минерва МекГонаџл го предизвика на двобој. МекГонаџл ја собра заедницата на Хагвартс за да се подготви борбата. Луна Лавгуд го брза Хари да зборува со духот Равенкло, Хелена Равенкло, која изјавува дека Валдерморт фрлил „црна маѓија“ врз дијадемата на мајка му, која е скриена во Собата за Барање. Рон и Хермиона одат во Одајата на тајните, каде што Хермиона го уништува трофејот на Хоркрукс со Басилиски змијски заб. Во Собата за Барање, Драцо Мелфои, Грегори Гојл и Балаис Забини го нападнаа Хари, но на помош му дојдоа Рон и Хермиона. Гојл ја повлекува Фиендфир клетвата и умира во големите пламени на огнот, но триото ги спаси Мелфој и Забини пред да ја уништат дијадемата Равенкло. Додека училиштето беше нападнато од силите на Волдерморт, триото беше во потрага по Наџини. Тие беа сведоци на кажувањето на Волдерморт дека Елдер Венд не може да му служи додека Снејп не умре; тој му наредува на Наџини да го убие Снејп. Пред да умре, Снејпму кажа на Хари да ги земе неговите меморијали и да ги прегледа во Пенсив. Од споменарите на Снејп, Хари дознава дека Снејп многу ја сакал мајката на Хари но го мразел татко му. По неговото убиство, Снејп се договорил со Албус Дамблдор дека ќе го штити Хари од Волдерморт. Хари дозна дека и самиот тој стана Хоркрукс кога Волдерморт се откажал од намерата да го убие и дека тој мора да умре со цел да го уништи тој дел од душата на Волдерморт. Хари оди да умре во рацете на Волдерморт во Забранетата шума. Волдерморт ја фрла Убиствената стрела кон Хари, кој самиот себе се пронаоѓа во некој чуден пекол каде што Дамбрлдор го среќава и му објаснува дека делот од Волдерморт кој се наоѓа во Хари е убиен со стрелата на Волдерморт пред неколку секунди и дека Хари има избор да му се врати на светот или да „продолжи“.

Хари се враќа во неговото тело, кое тајно е живо. Волдерморт им изјавува на бранителите на замокот дека Хари е мртов и секој кој ќе се обиде да му се спротивстави нему ќе биде убиен. За времето кога Невил одржува говор, Хари открива дека е жив. Невил го фрла назад Мечот на Грифиндор кој стоеше во Сортинг капата, и двобојот меѓу Хари и Волдерморт низ училиштето започна, Невил го обезглавува Наџини, последниот од Хоркруксите, правејќи го на тој начин Волдерморт да не е веќе бессмртен. Волдерморт е убиен со неговата Стрела за Убивање откако Илдер Венд одбива да го убие својот господар Хари. После битката, Хари објасни дека Илдер Венд го признал како господар бидејќи го разоружал Драко во Мелфои Мејнор, кој за возврад го разоружал неговиот претходен сопственик, Дамблдор. Хари го грабнува Илдер Венд и ги фрла делчињата, одбивајќи ја неговата моќ. После деветнаесет години, Хари и Џини Потер, заедно со Рон и Хермиона Висли, гордо ги гледаа своите деца како заминуваат на училиште во Хогвортс.

Екипа уреди

Понатамошни информации: список на членови на екипата на Хари Потер;

 • Даниел Редклиф како Хари потер, главната улога во филмот.
 • Руперт Гринт како Рон Висли, најдобриот пријател на Хари и дечко на Хермиона.
 • Ема Ватсон како Хермиона, блиска пријателка на Хари и девојка на Рон.
 • Хелена Бонам Картер како Белатрикс Листреинџ, братучетка на Сириус Блек и убиец.
 • Роби Колтреин како Рубиус Хагрид, полу – џиновски пријател на Хари и претходен учител во Хогвортс.
 • Варвик Дејвис како Филиус Флитвик, господарот на Маѓии во Хогвортс; и Грипхук – гоблин и претходен работник во Гринготс банката.
 • Релф Фајнс како Господар Волдерморт, злобен, моќно – гневен магионичар и водичот на Мртвите Лапачи. Главен негативен лик во серијата.
 • Мајкл Гембон како Елбус Дамблдор, поранешен главен господар на Хогвортс, убиен од Северус Снејп пред два дела од серијата.
 • Џон Хрт како Оливандер, изработувач на маѓични стапчиња грабнат од Мртвите Лапачи.
 • Џејсон Исакс како Луциус Мелфои, татко на Драко Мелфои и понизен Мртов Лапач.
 • Кели Мекдоналд како Хелена Рејвенкло, духот од Рејвенкло кулата (исто така позната и како „Сивата Дама“). Таа ја замени Нина Јонг, која ја претставуваше Сивата Дама во првиот филм.
 • Гери Олдмен како Сириус Блек, кумот на Хари. Убиен во битка три делови од филмот претходно од страна на Белатрикс Листеинџ.
 • Алан Рикмен како Северус Снејп, поранешна одбрана против учителот на Темните Уметности и нов главен господар на Ховортс.
 • Меги Смит како Минерва МекГонагал, професорка по Трансфигурација, заменик директорка на училиштето и идна директорка на Хогвортс.
 • Дејвид Девлис како Римус Лапин, член на Редот на Фениксот и претходна одбрана против учителот на Темните Уметности во Хогвортс.
 • Џули Валтерс како Моли Весли, матријархот на Весли и мајка слика на Хари.

Во книгата, значаен број на ликови кои не се појавиле уште од првите делови на филмот, се појавуваат за да се борат во одбрана на Хогвортс во големата и последна битка. Режисерот Дејвид Јејтс рече „Сакам да ги вратам сите нив“, зборувајќи според желбата да врати што е можно повеќе ликови кои се појавиле во франшизата и да бидат дел од последната битка во филмот.

Сиријан Хајндс ја исполнува улогата на Ејберфорт Дамблдор, брат на Елбус Дамблдор и шанкер во Хог Хедс гостилницата. Хајнс го заменува Џим МекМанус, кој имаше кратка појава во петтиот филм. Џошуа Хердмен на 9 август изјави дека Џејми Вејлет нема да ја повтори својата улога како Винсент Краби. Ликот на Вејлет е отстранет а неговата улога во сценариото е заменета со ликот на Хердмен, Грегори Гојл. За последната сцена на филмот која се случува деветнаест години после главната приказна, глумците кои ги играат главните ликови се направени да изгледаат постари со користење на шминка и специјални ефекти.

Продукција уреди

Првиот дел беше снимен малку пред да поцне да се снима вториот дел од 19 февруари 2009 година. Режисерот Дејвид Јејтс, кој го комплетира филмот заедно со директорот на фотографија Едуардо Сера, првиот дел го опиша како „доста реален“, филм кој речиси е како виститнски документарец.

Костими уреди

Костимите во првиот дел беа дизајнирани од Џејни Тимајм, која е дизајнер на костимите уште од Продукцијата на филмот Хари Потер и Затвореникот од Азакабан (2004 година). Тимајм беше вмешана во некоја контоверзија која се однесувала за нејзината работа на венчаниците на Флор Делакурс. Таа беше обвинета за копирање на дизајните на венчаниците за есенската колекција 2008 година на Александар Мекквин. Тимајм за фустанот велеше дека таа сакала тој да биде вештерска венчаница но не и фустан за Халовин. Фустанот е бел но, но требаше на него да има нешто фантастично. Па на него е птицата Феникс (мотивот), кој е симбол на љубовта т.е. бидејќи кај фениксот постои повторно раѓање, и тоа значи дека љубовта никогаш не умира туку повторно се раѓа.

Визуелни ефекти уреди

После работата на сите филмови, почнувајќи од Затвореникот од Азакабан, Дабл Негатив е замолен да ги направи визуелните ефекти и за последните случувања во приказната, во Хари Потер и Реликвиите на смртта – 1 и 2 Дел. Главниот тим исто така покрај шеф на филмот вклучи и 3D шеф кој се вика Рик Лери и 2D шеф со име Шон Стренкс.

Работата на Дабл Негатив во првиот дел го вклучи старото лого на браќата Варнер и опсежната средина на Бароус и неговата околина. Додатна работа на средината беше додадена во домот на Ксенофилус Лавгуд, проширувајќи ја во 3D и колуминирајќи во нападот на Мртвите Јадачи. Дабл Негатив исто така ги унапреди ефектите на чадот на Мртвите Јадачи, со воведување на сцената со „летачки човек“ кој се појавува помеѓу нивниот чад. Едно друго дело го вклучуваше шармот на Патронус кој ја прекина забавата на венчавката за да ги информира гостите дека Волдерморт го преземал Министерството за магија.

Во продукцијата исто така е вклучен и Фреимстор, компанијата Оскаровец за Визуелни ефекти која го продуцираше првиот дел од анимираниот филм „Бајката за трите браќа“, со режисер Бен Хибон заедно со Дејвид Јејтс.

Тонски запис уреди

Исто така видете: Музиката од филмовите на Хари Потер Композиторот Николас Хупер, која ги доби наградите Order of the Phoenix и Half – Blood не се врати за Еликвиите на смртта. Наместо него беше вработен Александар Десплат кој беше задолжен за компонизирањето на тонскиот запис на Хари Потер и Еликвиите на смртта – Прв дел. Десплат ја направи за време на летото во 2010 година и снимањето на сезоните започна на 14 август со Лондонскиот Симфониски Оркестар. Главниот диригент на Реликвиите на смртта, Конрад Поуп, (исто така и диригент на првите три филма на Хари Потер) соработуваше со Десплат и даде коментар дека музиката е „возбудлива и енергична“ и „оние кои ги сакаат тие мелодии, хармонии и емоции во нивниот филм треба да им биде мило дека потсетува на еден од старите денови. Првиот дел ја вклучуваше песната „О деца“ од Ник Кејв и Лоши Семиња (Bad Seeds), една од само двете песни во Хари Потер филмот кои не се пишувани специјално за филлмот (другата е „Момчињата ќе си останат момчиња“ од групата Обични Момчиња (Ordinary Boys) употребена во Хапи Потер и Редот на фениксот).

Критики уреди

Првиот дел од Реликвиите на смртта доби позитивни критики. Филмскиот агрегатор Гнили Домати (Rotten Tomatoes) изјавува дека 79% од критиките му дадоа на филмот позитивен преглед заснован на 235 прегледи, со просечен достиг од 7.2/10. Концензусот е: „Може да помогне но изгледа како увертир, но Реликвиите на смртта – Прв дел е прекрасно снимен, емоционално задоволувајќи го предпоследното издавање на Хари Потер сериите.

Британскиот весник Дневен телеграф исто така даде своја забелешка, која секако беше потврдна, забележувајќи „Во најголем дел дејството беснее, и е проследена со некои впечатливи визуелни ефекти“, додавајќи „Само малку е разочарувачки тоа што имајќи го сето тоа пред нас, моментот кој е поставен толку делотворно, сега мора да чекаме до следната година за повторно да уживаме во следното „патување“. Роџер Елберт првиот дел го оцени со четири ѕвездички, наградувајќи ја екипата и нарекувајќи го филмот „симпатичен и понекогаш хорорен филм...и целосно неразбирлив за оние кои првпат гледаат некоја од последните серии“.

мк:Хари Потер и Реликвиите на смртта