Википедија:Направете мрежа

Оваа страница е напатствие на македонската Википедија. Општоприфатен стандард е уредувачите да ги следат правилата, но сепак треба да се користи здрав разум и да се прават повремени исклучоци. Ако ја уредувате оваа страница, Ве молиме прво уверете се дека за вашата промена постои консензус. Ако се двоумите, прво дискутирајте на страницата за разговор.

Едно од правилата што треба да се земат предвид:

Направете мрежа е идејата за поврзување на релевантни теми низ една статија бидејќи сите статии во енциклопедијава се јазли во хиптертекст систем. Покрај пишувањето на статијата, размислете за нејзиното место во мрежата на врски. Правете нагорни врски до категории и контексти (Чарлс Дарвин бил биолог; Сахара е пустина во Африка; Просветителството се случило во 18-тиот век). Правете и странични врски до соседни статии (за протон видете исто така и електрон, Република Македонија се граничи со Бугарија). Не правете лози на категории кои се предлабоки, но претесни, или пак преплитки. Пишување на категориите пред било што друго (од горе-надолу) ќе овозможи статиите во поткатегориите да имаат корисни имиња.

Доколку не сте задоволни од некоја врска, подобрете ја врската или подобрете ја поврзаната статија. Само во ретки случаи е подобро да се отстрани сета врска (освен во скучај на дуплирана врска). Запомнете дека поврзаната статија не излегува автоматски, туку се јавува само ако стиснете на неа, и затоа не прави никаква штета. Доколку сакате да ги нагласите избраните врски, постојат подобри начини да го направите тоа отколку да ги избришете поневажните.

Запомнете дека врската е корисна кога ја применувате опцијата „Што е поврзано со ова“ од целната страница.

Оваа насока е во динамичка тензија со насоката Правете само врски релевантни на контекстот. Запомнете, Википедија не е индискриминативен збир на информации.

Поврзано

уреди