Хари Потер и Полукрвниот Принц

Хари Потер и Полукрвниот Принц (англиски: Harry Potter and the Half-Blood Prince) — шестиот роман од Хари Потер серијалот напишан од Џ. К. Роулинг.

Хари Потер и Полукрвниот Принц
Harry Potter and the Half-Blood Prince (Signature Edition).jpg
Оригиналната корица на оваа книга
АвторЏ. К. Роулинг
Изворен насловHarry Potter and the Half-Blood Prince
ИлустраторFlag of the United Kingdom (3-5).svg Џејсон Какрофт
Flag of the United States.svg Мери ГрандПри
ЗемјаFlag of the United Kingdom (3-5).svg Обединето Кралство
ЈазикАнглиски
СеријалХари Потер
ЖанрФантазија
ИздавачFlag of the United Kingdom (3-5).svg Bloomsbury
Flag of the United States.svg Scholastic
Flag of Canada.svg Raincoast
Flag of North Macedonia.svg Младинска Книга
СтранициFlag of the United Kingdom (3-5).svg 607
Flag of the United States.svg 652
ПретходнаХари Потер и Редот на фениксот 
СледнаХари Потер и Реликвиите на смртта 

СодржинаУреди

Хорациј СлагхорнУреди

Хорациј Слагхорн е новиот професор по напивки, стар колега на Дамблдор.

Снејп издвојува победаУреди

Полукрвниот ПринцУреди

Полукрвниот принц е сопственик на книга која многу ќе му помогне на Хари Потер со предметот напивки. Освен тоа, во таа книга има магии кои самиот "Полукрвен Принц" ги измислил. На крајот на книгата "Хари Потер и полукрвниот принц" Хари една од тие магии ќе ја употреби против професорот Северус Снејп кој цело време се преправал дека е од нивна страна и е смртојад и всушност Снајп бил таканаречениот "Полукрвен Принц". Потоа Хермиона Гренџер, најдобра другарка на Хари дознава дека Снејп е син на некоја жена која се презивала Принц, а се омажила за некој човек од семејство на нормалните. По тоа Снејп го измислува името "Полукрвниот Принц".

Кој е Полукрвниот ПринцУреди

За време на петтата година на Хари, Хари мораше да има О (одлично) по напивки ако сака да продолжи да го учи часот напивки и во шестата година, но бидејќи во шестата година доаѓа нов професор по напивки Хари може да го учи часот иако нема најдобар резултат на О.В.С. испитите. Бидејќи Хари не смета дека ќе продолжи со напивки во шестата година не го ни купува учебникот по напивки за шеста година а бидејќи одеднаш дознава дека ќе продолжи со напивки веднаш си порачува нов учебник по напивки но додека тој стигне Хари ќе мора да се служи со стар учебник. Но тој учебник е повеќе од учебник, учебникот мистериозно му кажува трикови на Хари како да прави полесно напивки, трикови кои никој не ги знае. Кога Џини дознава за ова таа му фрла магија на дневникот да открие дали тој крие нешто во него, но кога таа гледа ништо чудно не се појавува му го подава на Хари. Хари во истиот момент сакајќи да го врати во чантата открива нов мал натпис на долната корица на книгата кој гласи Ова е во сопственост на Полукрвниот Принц. Хари решава да го задржи учебникот кој го нарекуваат дневникот на Принцот. Индититетот на Принцот се открива на крајот на книгата на големо изненадувањање на сите.