Фурка[1] или урка[2] – дрвен алат кој се користел при рачно предење на која се зацврстувало преденото (од волна, коноп, лен). Извлекувајќи со прстите мал дел од предивото кое за завртувало со влажење со плунка и се намотувало на вретеното, се создавала текстилна нишка. Кога се предело одејќи, фурката се ставала на појас на левиот колк, со левата рака се извлекувало предиво, а со десната се вртело вретеното. Кога се предело со седење, фурката се држела под левата мишка, се зацврстувала на рамката на креветот и сл., а со изумот на роданот, станала негов составен дел.[3]

Кралицата Берта од Алеманија учи девојки да предат лен на вретено користејќи фурка, Алберт Анкер, 1888.
Алзашка предачка со родан и фурка
Предачка со вретено и фурка. Вилијам-Адолф Бугеро, масло на платно, 1873.

Поврзано

уреди

Наводи

уреди

Надворешни врски

уреди