Филип III (Шпанија)

(Пренасочено од Филип III од Шпанија)
Филип III од Шпанија
Крал на Шпанија
Крал на Португалија
На престол14 April 1598–31 March 1621
ПретходникФилип II од Шпанија
НаследникФилип IV од Шпанија
СопружникМаргарет Австриска
ДецаАна Австриска
Филип IV од Шпанија
Марија ана од Шпанија
Карло од Австрија
Фердинанд Австриски
ТаткоФилип II од Шпанија
МајкаАна Австриска

Филип III бил крал на Шпанија, на Неапол и Сицилија и Португалија во периодот од 1598 до 1621 година. Тој е еден од владетелите на Шпанија кој државата ја носи во голема економска криза. Државните долгови кои тој ги наследил од страна на неговиот татко тој наместо да ги намали, тој ги зголемил. Починал на 31 март 1621 година.