Фејер (комитат)

Фејер (латински: comitatus Albensis) — административна област (округ) на Кралството Унгарија. Нејзината територија, која беше малку помала од онаа на денешната област Фејер, сега е во централна Унгарија. Главен град на округот бил Секешфехервар.

Карта на поранешниот округ Фејер (Кралство Унгарија) околу 1910 г.

ГеографијаУреди

Округот Фејер ги дели границите со унгарските земји Веспрем, Комаром, Пешта-Пилис-Солт-Кискун и Толна. Лежи југозападно од Будимпешта, околу Секешфехервар. Реката Дунав ја формираше поголемиот дел од источната граница на округот. Нејзиното подрачје беше 4129 км2 околу 1910 година.

ИсторијаУреди

Округот Фејер се појавил како еден од првите окрузи на Кралството Унгарија во 11 век. Солтскиот регион, источно од реката Дунав, кој некогаш бил дел од округот Фејер, отишол во округот Пест-Пилис-Солт во 17 век.

По Втората светска војна, регионот југоисточно од езерото Балатон (околу Енинг), кој порано бил во Веспрем, отишол во округот Фејер. Градот Ерд и неговата околина отидоа во округот Пешта.

ДемографијаУреди

1891Уреди

Етнички групи (1891):

Вкупно население: 222.445 жители.

1900 годинаУреди

 
Етничка карта на округот Фејер според податоците од пописот од 1910 година. Клучни: црвени - Унгарци; розова - Германци; светлозелена - Словаци; светлосина - Хрвати; темносина - Срби. Обоени точки во обичен правоаголник укажуваат на присуство на помали малцински популации (обично повеќе од 100 луѓе или 10%). Црвените правоаголници подразбираат градови и села со мултиетничко население со редот на лентите по етничкиот состав на населбата.

Во 1900 година, округот имал население од 236.102 луѓе и бил составен од следниве јазични заедници:[1]

Вкупно:

Според пописот од 1900 година, округот бил составен од следниве верски заедници:[2]

Вкупно:

1910 годинаУреди

Во 1910 година, округот имал население од 250.670 луѓе и бил составен од следниве јазични заедници:[1]

Вкупно:

Според пописот од 1910 година, округот бил составен од следниве верски заедници:[2]

Вкупно:

ПоделбиУреди

На почетокот на 20 век, поделбите на округот Фејер биле:

Окрузи
Округ Главен град
Адони Адони
Мур Мур
Шарбогард Шарбогард
Секешфехервар Секешфехервар
Вал Вал
Урбани
Секешфехервар
  1. 1,0 1,1 „KlimoTheca :: Könyvtár“. Kt.lib.pte.hu. стр. 22. Посетено на 2012-06-25.
  2. 2,0 2,1 „KlimoTheca :: Könyvtár“. Kt.lib.pte.hu. стр. 30. Посетено на 2012-06-25.