Фејер
Fejér megye
Грб на округот
Регион Централен прекудунавски регион
Административен центар Секешфехервар
Површина 4.358,76 км2
Население 428.572 (2008)
Густина на населението 98 /км²
Број на населени места 108
Мрежно место

Фејер (унгарски: Fejér) е името на административниот округ (унг. comitatus или megye) во централна Унгарија. Лежи на западниот брег на реката Дунав и скоро го допира источното пристаниште на езерото Балатон. Неговите граници ги дели со унгарските окрузи Веспрем, Комаром-Естергом, Пешта, Бач-Кишкун, Толна и Шомоѓ. Главен град и административен центар на округот е Секешфехервар.

Надворешни врски

уреди