Кралството Италија беше управувано од Национална фашистичка партија од 1922 до 1943 година со Бенито Мусолини како премиер и диктатор. Италијански фашисти наметнаа тоталитарно владеење и ја скрши политичката и интелектуалната опозиција, истовремено промовирајќи економска модернизација, традиционални општествени вредности и зближување со Римската Католичка црква .

Кралството Италија
Regno d'Italia  (италијански)
1922–1943
Coat of arms (1929–1943) of Фашистичка Италија
Coat of arms
(1929–1943)
Motto: FERT
(Motto for the House of Savoy)
Химна: 
(1861–1943)
Marcia Reale d'Ordinanza
("Royal March of Ordinance")
Marcia Reale

(1924–1943)
Giovinezza
("Youth")[б 1]
All territory ever controlled by Fascist Italy:
  •   Kingdom of Italy
  •   Possessions and colonies before WWII
  •   Occupied territory and protectorates during WWII
Главен град
(и најголем)
Rome
Говорени јазициItalian
Вероисповед
Roman Catholicism
Демоним(и)Italians
Уредување
King 
• 1900–1946
Victor Emmanuel III
Prime Minister and Duce 
• 1922–1943
Benito Mussolini
LegislatureParliament
Senate
Chamber of Deputies (1922–1939)
Chamber of Fasces and Corporations (1939–1943)
Историја 
31 October 1922
29 August 1923
11 February 1929
14 April 1935
1935–1936
1936–1939
7–12 April 1939
22 May 1939
10 June 1940
27 September 1940
25 July 1943
• Surrender
3 September 1943
Површина
1938 (including colonies)[1]3.798.000 km2 (1,466,000 sq mi)
Население
• 1936
42,993,602
ВалутаLira (₤)
Претходници
Наследници
Кралството Италија
Kingdom of Italy
Italian Social Republic
  1. De facto, as anthem of the National Fascist Party.

Според Пејн (1996), „[фашистичката влада помина низ неколку релативно различни фази“. Првата фаза (1922–1925) номинално беше продолжение на парламентарниот систем, иако со „правно организирана извршна диктатура“. Во 1924 година, Италија ја започна Втора Итало-Сенуси војна. Втората фаза (1925–1929) била „конструкцијата на самата фашистичка диктатура“. За време на третата фаза (1929–1935), фашистичкиот италијански режим го изврши либискиот геноцид. Четвртата фаза (1935–1940) се карактеризираше со агресивна надворешна политика: Втората итало-етиопска војна, која беше започната од Еритреја и Сомалиланд; конфронтации со Лигата на нациите, што доведува до санкции; растечка економска автаркација; инвазијата на Албанија; и потпишувањето на Челичниот пакт. Петтата фаза (1940–1943) беше самата Втората светска војна која заврши во воен пораз, додека шестата и последна фаза (1943–1945) беше задникот Влада на Сало под германска контрола.[2]

Италија беше водечка членка на силите на оската во Втората светска војна, борејќи се на неколку фронтови со првичен успех. Меѓутоа, по германско-италијанскиот пораз во Африка, успесите на Советскиот Сојуз на Источниот фронт, и последователните Сојузничките истоварувања во Сицилија, Кралот Виктор Емануел III го собори и уапси Мусолини. Новата влада потпиша примирје со сојузниците во септември 1943 година. Нацистичка Германија ја презеде контролата врз северната половина на Италија и го спаси Мусолини, формирајќи ја Италијанската социјална република ( RSI), колаборационистичка марионетска држава сè уште предводена од Мусолини и фашистичките лојалисти.

Од тој момент па натаму, земјата се спушти во граѓанска војна, а големото италијанско движење на отпорот ја продолжи својата герилска војна против германските и силите на РСИ. Мусолини бил заробен и убиен на 28 април 1945 година од отпорот, а непријателствата завршиле следниот ден. Набргу по војната, граѓанското незадоволство доведе до институционален референдум за тоа дали Италија ќе остане монархија или ќе стане република. Италијанците одлучија да ја напуштат монархијата и да ја формираат Италијанската Република, денешна италијанска држава.

Култура и општество

уреди

По искачувањето на власт, фашистичкиот режим на Италија постави курс да стане еднопартиска држава и да го интегрира фашизмот во сите аспекти на животот. тоталитарна држава беше официјално прогласена во Доктрината на фашизмот од 1935 година:

Фашистичката концепција на државата е сеопфатна; надвор од него не можат да постојат човечки или духовни вредности, а уште помалку да имаат вредност. Така сфатено, фашизмот е тоталитарен, а фашистичката држава - синтеза и единица која ги вклучува сите вредности - го толкува, развива и го потенцира целиот живот на еден народ.
- Доктрина на фашизмот, 1935[3]


Со концептот на тоталитаризам, Бенито Мусолини и фашистичкиот режим поставија агенда за подобрување на италијанската култура и општеството засновано на антички Рим, личната диктатура и некои футуристички аспекти на италијанските интелектуалци и уметници.[4] Во фашизмот, дефиницијата за италијанската националност беше да почива на милитаристичка основа и идеалот за „новиот човек“ на фашизмот, во кој лојалните Италијанци ќе се ослободат од индивидуализмот и автономијата и се гледаат себеси како компонента на италијанската држава и се подготвени да ги жртвуваат своите животи за неа.[5] Под таква тоталитарна влада, само фашистите ќе се сметаат за „вистински Италијанци“, а членството и поддршката на Фашистичката партија беше неопходно за луѓето да добијат „целосно државјанство“; оние кои не се заколнале на верност на фашизмот ќе бидат протерани од јавниот живот и не би можеле да се вработат.[6] Фашистичката влада, исто така, посегна до Италијанците кои живеат во странство за да ја поддржат фашистичката кауза и да се идентификуваат со Италија наместо со нивните места на живеење.[7] И покрај напорите да се формира нова култура за фашизмот, напорите на фашистичка Италија не беа толку драстични или успешни во споредба со другите еднопартиски држави како Нацистичка Германија и Советскиот Сојуз во создавањето нова култура.[8]

Пропаганда на Мусолини го идолизираше како спасител на нацијата, а фашистичкиот режим се обиде да го направи сеприсутен во италијанското општество. Голем дел од привлечноста на фашизмот во Италија се засноваше на популарноста и харизмата на Мусолини. Страсното ораторство на Мусолини и култот на личноста околу него беа прикажани на огромни митинзи и паради на неговите Црни кошули во Рим, кои служеа како инспирација за Адолф Хитлер и Нацистичката партија во Германија.

Фашистичкиот режим воспостави пропаганда во вестите, радиоемитувањето и неколку играни филмови кои намерно го одобруваат фашизмот.[9] Во 1926 година беа донесени закони со кои се бараше пропагандните вести да се прикажуваат пред сите играни филмови во кината.[10] Овие вести беа поефикасни во влијанието врз јавноста отколку пропагандните филмови или радио, бидејќи малку Италијанци имаа радиоприемници во тоа време. Фашистичката пропаганда беше широко присутна во плакатите и уметноста спонзорирана од државата. Сепак, уметниците, писателите и издавачите не беа строго контролирани: тие беа цензурирани само ако беа отворено против државата. Имаше постојан акцент на мажественоста на „новиот Италијанец“, нагласувајќи ја агресијата, мажественоста, младоста, брзината и спортот.[11] Жените требаше да се грижат за мајчинството и да се држат надвор од јавните работи.[12]

Општи избори беа одржани во форма на референдум на 24 март 1929 година. Во тоа време, земјата беше еднопартиска држава со Национална фашистичка партија ( ПНФ) како единствена законски дозволена партија. Мусолини искористи референдум за да потврди фашистичка еднопартиска листа. Поставениот список на крајот беше одобрен од 98,43% од гласачите.[13] универзалното машко право на глас, кое беше легално од 1912 година, беше ограничено на мажи кои беа членови на синдикат или на здружение, на војници и на членови на свештенството. Како резултат на тоа, само 9,5 милиони луѓе можеа да гласаат.

Римокатоличка црква

уреди

[[Датотека:Bundesarchiv Bild 102-12792, Rom, Festprozession.jpg|thumb|Римокатоличка поворка во Корсо Виторио Емануеле II, Рим, 1931]] Во 1870 година, новоформираното Кралство Италија ги анектираше преостанатите Папските држави, лишувајќи го Папата од неговата временска моќ. Односите со Римокатоличката црква значително се подобрија за време на мандатот на Мусолини. И покрај претходното противење на Црквата, по 1922 година Мусолини склучил сојуз со католичката Partito Popolare Italiano („Италијанска народна партија“). Во 1929 година, Мусолини и папството постигнаа договор со кој заврши ќор-сокакот што беше постигнат уште во 1860 година и ја отуѓи Црквата од италијанската влада. Владата на Орландо го започна процесот на помирување за време на Првата светска војна и Папата го унапреди со прекинување на врските со демохристијаните во 1922 година.[14] Мусолини и водечките фашисти беа антиклерикалци и атеисти, но тие ја препознаа можноста за потопли односи со големиот италијански римокатолички елемент.<ref>Предлошка:Citate книга</ref>

Латеранскиот договор од 1929 година беше договор со кој се признава папата како шеф на новата микронација на Ватикан Град во рамките на Рим, кој му даде независен статус и го направи Ватикан е важен центар на светската дипломатија. Конкордатот од 1929 година го направи римокатолицизмот единствена религија на државата[15] (иако другите религии беа толерирани), исплатени плати на свештениците и епископите, ги признаа верските бракови (претходно паровите мораа да имаат граѓанска церемонија) и донесоа веронаука во јавните училишта. За возврат, епископите се заколнаа на верност на италијанскиот фашистички режим, кој имаше право на вето врз нивниот избор. Третиот договор му плати на Ватикан 1,75 милијарди лири (околу 100 милиони американски долари) за запленување на црковниот имот од 1860 година. Католичката црква не беше официјално обврзана да го поддржи фашистичкиот режим и силните разлики останаа, но жестокото непријателство заврши. Црквата особено ги поддржа надворешните политики како што се поддршката за фашистичката страна во Шпанската граѓанска војна и поддршката за италијанската инвазија на Етиопија. Триењето продолжи околу младинската мрежа Католичка акција („Azione Cattolica“), која Мусолини сакаше да ја спои во неговата фашистичка младинска група.[16] Во 1931 година, Папа Пие XI ја издаде енцикликата „Non abbiamo bisogno („Не ни треба“) што го осуди прогонството на црквата во Италија од страна на режимот и го осуди „паганското обожавање на државата“.[17]

Свештенички фашизам

уреди

[[Датотека:Група на Ватикан и претставници на италијанската влада позираа во Латеранската палата пред потпишувањето на договорот.jpg|thumb|Мусолини и Ватикан делегација пред потпишувањето на Латеранскиот договор]] Папското духовно владеење над Италија беше обновен од италијанскиот фашистички режим (иако во значително намален размер) во 1929 година како шеф на државата Ватикан Град;[18] Во март 1929 година, се одржа национален плебисцит за јавно одобрување на Договорот. Противниците беа заплашени од фашистичкиот режим: Католичката акција им наложи на италијанските римокатолици да гласаат за фашистичките кандидати да ги претставуваат на позициите во црквите, а Мусолини тврдеше дека гласовите „не“ се на оние „неколкумина непромислени антиклерици кои одбиваат да прифатат Латеранските пактови“.[19] Речиси 9 милиони Италијанци гласаа (90 проценти од регистрираното гласачко тело), ​​а само 136.000 гласаа „не“. , стр. 61.</ref> Латеранскиот договор останува на сила до ден-денес.

Во 1938 година, Италијанските расни закони и Манифестот на расата беа објавени од страна на фашистичкиот режим, принудени да ги прогонат и прогонат обајцата италијанските Евреи[20] и протестантски христијани,[21][22][23][24] особено Evangelicals и Pentecostals.<реф име ="Pollard"/>[23][24]

Во јануари 1939 година, „Еврејскиот национален месечник“ објави дека „единствената светла точка во Италија е Ватикан, каде што редовно се издаваат добри хуманитарни изјави од Папата“. Кога антисемитските декрети на Мусолини почнаа да ги лишуваат Евреите од вработување во Италија, Пие XI, на своја иницијатива, го прими професорот Вито Волтера, познат италијански еврејски математичар, во Папската академија на науките.[25]

И покрај блискиот сојуз на Мусолини со Хитлерова Германија, Италија не ја усвои целосно геноцидната идеологија на нацизмот кон Евреите. Нацистите беа фрустрирани од одбивањето на италијанските власти да соработуваат при собирањето на Евреите, и ниту еден Евреин не беше депортиран пред формирањето на Италијанската социјална република по Примирјето на Касибиле. [26] Во окупираната од Италија Независна држава Хрватска, германскиот пратеник Зигфрид Каше го советуваше Берлин дека италијанските сили „очигледно биле под влијание“ на Ватикан спротивставување на германскиот антисемитизам.[27] Како што растеше чувството против оската во Италија, употребата на Радио Ватикан за емитување на папското неодобрување на расното убиство и антисемитизмот го налути нацистите.[28]

Мусолини беше соборен во јули 1943 година, Германците се преселија да ја окупираат Италија и започнаа собирање на Евреите. Илјадници италијански Евреи и мал број протестанти загинаа во нацистичките концентрациони логори.[29][30]

Антисемитизам

уреди

До сојузот на Мусолини со Адолф Хитлер, тој секогаш негирал каков било антисемитизам во Фашистичката партија. На почетокот на 1920-тите, Мусолини напишал статија во која се наведува дека фашизмот никогаш нема да го подигне „еврејското прашање“ и дека „Италија не познава антисемитизам и ние веруваме дека никогаш нема да го знае тоа“, а потоа елаборираше „да се надеваме дека Италијанските Евреи ќе продолжат да бидат доволно разумни за да не предизвикаат антисемитизам во единствената земја каде што тој никогаш не постоел“. во Италија под фашистичко и нацистичко владеење, 1922–1945 година|url=https://archive.org/details/jewsitalyunderfa00zimm_502%7Curl-access=limited%7Cdate=27 јуни 2005 година|publisher=Cambridge University Press|isbn=978-0- 521-84101-6|page=62}}</ref> Во 1932 година за време на разговор со Емил Лудвиг, Мусолини го опиша антисемитизмот како „Германски порок“ и изјави: „Не постоеше „никакво еврејско прашање“ во Италија и не може да биде такво во земја со здрав систем на владеење“.[31] Во неколку наврати, Мусолини зборувал позитивно за Евреите и Ционистичкото движење.[32] Мусолини првично го отфрлил нацистичкиот расизам, особено идејата за господар раса, како „нарачана глупост, глупава и идиотска“.[33]

По прашањето на антисемитизмот, фашистите беа поделени околу тоа што да прават, особено со подемот на Хитлер во Германија. Голем број фашистички членови биле Евреи, а Мусолини потврдил дека тој самиот бил Ционист,[34] но Хитлеровиот антисемитизам во Фашистичката партија постојано се зголемуваше. Во 1936 година, Мусолини го направи своето прво писмено осудување на Евреите тврдејќи дека антисемитизмот се појавил само затоа што Евреите станале премногу доминантни во позициите на моќта на земјите и тврдел дека Евреите се „жестоко“ племе кое се обидувало да ги „протера целосно“ христијаните од јавниот живот.[35] Во 1937 година, фашистичкиот член Паоло Орано го критикуваше ционистичкото движење како дел од британската надворешна политика која има за цел да обезбеди британско владеење на областа без почитување на христијанското и исламското присуство во Палестина. Во врска со еврејските Италијанци, Орано рече дека тие „не треба да се занимаваат со ништо повеќе од нивната религија“ и да не се мачат да се фалат дека се патриотски Италијанци.[36]

Nobel laureate physicists Enrico Fermi (left) and Emilio Segrè (right) were among the Italians who emigrated after the Fascist regime implemented anti-semitic legislation.
  1. Harrison, Mark (2000). The Economics of World War II: Six Great Powers in International Comparison. Cambridge University Press. стр. 3. ISBN 9780521785037. Посетено на 2 октомври 2016.
  2. Стенли Г. Пејн, „Историја на фашизмот, 1914–1945“ (1996) стр. 212
  3. Мусолини, Бенито. 1935. Фашизам: доктрина и институции. Рим: Издавачи Ардита. стр. 14.
  4. Поли. , Брус Ф (2003) „Хитлер, Сталин и Мусолини: тоталитаризмот во Италија во дваесеттиот век“, Вилинг: Харлан Дејвидсон, Inc., стр. 107.
  5. Џентиле, Емилио. „Борбата за модерност национализам футуризам и фашизам“ (Westport, CT: Praeger, 2003), стр. 87.
  6. Gentile, стр. 81.
  7. Gentile, стр. 146.
  8. Поли, стр. 108.
  9. Федерико Капроти, „Управување со информации и фашистички идентитет: вести во фашистичка Италија“. Историја на медиумите (2005) 11@3 стр: 177–191.
  10. Поли, стр. 109.
  11. Џиљола Гори, „Модел на машкост: Мусолини, „новиот Италијанец“ од фашистичката ера“. Меѓународен весник на историјата на спортот (1999) 16#4 стр: 27–61.
  12. Lesley Caldwell, "Madri d' Италија: Филм и фашистичка грижа за мајчинството“. во Zygmunt G. Bara'nski and George N. Yannopoulos, eds. „Жените и Италија: Есеи за родот, културата и историјата“ (1991) стр: 43–63.
  13. Италија, 24 мај 1929 година: Фашистичка единствена листа Директна демократија (на германски)
  14. Smith, Italy, pp 40–443.
  15. Во периодот по потпишувањето на Латеранскиот пакт од 1929 година, кој прогласи Католицизмот како државна религија на Италија во контекст на сеопфатно регулирање на односите на Ватикан и италијанската влада, католичката културна поддршка за Мусолини е консолидирана. , Антисемити“ (2003), стр. 19, London: Fairleigh Dickinson University Press, ISBN 0-8386-3988-7.
  16. Кенет Скот Латурет, „Христијанството во револуционерна ера: Историја на христијанството во 19 и 20 век: км. 4 („20-тиот век во Европа“, 1961) pp 32–35, 153, 156, 371.
  17. Eamon Duffy (2002). Светците и грешниците : Историја на папите; Второ издание. Yale University Press. стр. 340. ISBN 0300091656.
  18. под диктатурата на Мусолини, римокатолицизмот беше прогласен за Државна религија на фашистичка Италија.<ref name="Kertzer">Kertzer, David I. Папата и Мусолини: Тајната историја на Пие XI и подемот на фашизмот во Европа. Random House. ISBN 978-0-8129-9346-2. Занемарен непознатиот параметар |датум= (help); Занемарен непознатиот параметар |локација= (help); Занемарен непознатиот параметар |страници= (help)
  19. Полард 2014, „Ватикан и италијанскиот фашизам, 1929–32: Студија во конфликти“, стр. 49.
  20. Предлошка:Цитирај веб
  21. Грешка во наводот: Погрешна ознака <ref>; нема зададено текст за наводите по име Kertzer2.
  22. { {наведете книга |last=Pollard |first=John F. |author-link=John F. Pollard |title=Ватикан и италијанскиот фашизам, 1929–32: A Study in Conflict |url=https://archive.org/ детали/vaticanitalianfa00poll |url-access=limited |publisher=Cambridge University Press |location=Cambridge |датум=2014 |страници=109–111 |isbn=978-0-521-26870-7}}
  23. 23,0 23,1 Zanini, Paolo (2015). „Дваесет години прогон на Пентекостализмот во Италија: 1935-1955“. doi:10.1080/1354571X. 2015.1096522 Проверете ја вредноста |doi= (help). hdl:2434/365385. S2CID 146180634. Занемарен непознатиот параметар |издание= (help); Занемарен непознатиот параметар |журнал= (help); Занемарен непознатиот параметар |страници= (help); Занемарен непознатиот параметар |издавач= (help); Занемарен непознатиот параметар |том= (help); Наводот journal бара |journal= (help)
  24. 24,0 24,1 www.assembleedidio.org/RP-Speciale/ „Risveglio Pentecostale“ Проверете ја вредноста |archive-url= (help) (италијански). Архивирано од Speciale/ изворникот Проверете ја вредноста |url= (help) на 1 мај 2017. Посетено на 15 август 2018. Занемарен непознатиот параметар |издавач= (help)
  25. „Научниците на Ватикан“. Комонвел, 4 декември 1942 година, стр. 187–188.
  26. Gilbert (2004), стр. 307–308.
  27. Гилберт (1986), стр. 466.
  28. Гилберт (2004), стр. 308, 311.
  29. Грешка во наводот: Погрешна ознака <ref>; нема зададено текст за наводите по име Memorial Museum.
  30. Грешка во наводот: Погрешна ознака <ref>; нема зададено текст за наводите по име AssembliesofGod2.
  31. Кристофер Хиберт, Бенито Мусолини (1975), стр. 99
  32. Zimmerman, стр.160
  33. Хиберт, стр. 98
  34. Alessandri, Giuseppe (2020). [https:/ /books.google.com/books?id=ehMAEAAAQBAJ&dq=Mussolini+si+definiva+sionista&pg=PT235 Il processo Mussolini] Проверете ја вредноста |url= (help) (италијански). Gruppo Albatros Il Filo. ISBN 9788830623378.
  35. Сарти, стр. 199.
  36. Sarti, стр. 200.