Долина на кралевите

Долина на кралевите (арапски: وادي الملوك Wadi Biban el-Muluk; „Капија на кралот“)[1]долина во Египет каде во период од речиси 500 години (од XVI век п.н.е. до XI век п.н.е. се закопувани кралевите и други благородници на Стар Египет (од Осумнаесетта до Дваесетта династија).[2][3] Долината се наоѓа на западниот брег на Нил, наспроти Теба (денешен Луксор).[4]

Долината на Тебанските ридови, западно од Нил, октомври 1988 (црвената стрелка ја покажува локацијата)

Со последните откриени гробови од 2005 и 2008 година,[5] долината има 62 гроба и комори.[6] Кралските гробови се украсени со сцени од египетската митологија. Сите гробови се најверојатно отворени и покрадени во минатото, но сè уште ја прикажуваат сликата на моќта и богатството на владетелите од тоа време.

Долината на кралевите е во центарот на интерес на бројни археолози и египтолози уште од крајот на 18 век, а гробовите и погребните обичаи од тоа време сè уште се интересни за истражување. Долината е посебно популарна поради откритието на гробот „KV62“ на Тутанкамон (заедно со приказните за „проклетството на фараоните“[7]).

Забелешки и наводи уреди

Панорама на долината.

Наводи уреди

 1. Reeves and Wilkinson (1996), p.6
 2. Maspero (1913), p.182
 3. „Theban Mapping Project“. Theban Mapping Project. Посетено на 2006-12-04.
 4. Siliotti (1997), p.13
 5. Zahi Hawass. „Spotligh Interview: 2008“. The Plateau: Official Website for Dr. Zahi Hawass. Посетено на 2008-08-15.
 6. „Valley of the Kings“. Theban Mapping Project. Архивирано од изворникот на 2008-07-19. Посетено на 2008-08-09.
 7. „Egypt's "King Tut Curse" Caused by Tomb Toxins?“. National Geographic. Посетено на 2006-12-08.

Библиографија уреди

 • Ambros, Eva (2001). Egypt: an up-to-date travel guide with 145 color photos and 21 maps. Hunter Publishing. ISBN 3-88618-140-5.
 • Baines, John; Jaromir Malik (2000). Cultural Atlas of Ancient Egypt. ISBN 0-8160-4036-2.
 • Baillet, Jules (1920–1926). Inscriptions grecques et latines des tombeaux des rois ou Syringes à Thèbes. Cairo: Institut Français d'Archéologie Orientale du Caire, Mémoires publiés par les membres.CS1-одржување: датумски формат (link)
 • M. L. Bierbrier (1993). The Tomb-Builders of the Pharaohs. Cairo: American Univ in Cairo Press. ISBN 977-424-210-6.
 • Davis, Theodore M. (2001). The Tomb of Siphtah with The Tomb of Queen Tiyi. London: Gerald Duckworth & Co Ltd. ISBN 0-7156-3073-3.
 • Davis, Theodore M. (2001). The Tombs of Harmhabi and Touatânkhamanou. London: Duckworth Publishing. ISBN 0-7156-3072-5.
 • Dodson, Aidan (1991). Egyptian Rock-cut Tombs. Buckinghamshire: Shire Publications Ltd. ISBN 0-7478-0128-2.
 • El Mahdy, Christine (2001). Tutankhamen: The Life and Death of the Boy-King. St. Martin's Press. ISBN 0-312-28064-5.
 • Maspero, Gaston (1913). Manual of Egyptian Archaeology, Sixth English Edition. H. Grevel and Co. ISBN 1-4219-4169-4.
 • Reeves, Nicholas (1990). Valley of the Kings: The Decline of a Royal Necropolis. Keegan Paul. ISBN 0-7103-0368-8.
 • Reeves, Nicholas; Richard H. Wilkinson (1996). The Complete Valley of the Kings. Thames and Hudson. ISBN 0-500-05080-5. – Details of all the major tombs, their discovery, art and architecture
 • Romer, John (1981). Valley of the Kings. Henry Holt. ISBN 0-8050-0993-0. – Covers the history of the exploration of the Valley in chronological order
 • Rossi, Corinna (2001). „Dimensions and Slope in the Nineteenth and Twentieth Dynasty Royal Tombs“. The Journal of Egyptian Archaeology. The Egyptian Exploration Society. 87: 73–80. doi:10.2307/3822372. ISSN 0307-5133.
 • Sampsell, Bonnie M. (2003). A Traveler's Guide to the Geology of Egypt. Cairo: American University Press. ISBN 977-424-785-X.
 • Siliotti, Alberto (1997). Guide to the Valley of the Kings. Barnes and Noble. ISBN 88-8095-496-2. – A good introduction to the valley and surroundings
 • Strudwick, Nigel; Helen Strudwick (1999). Thebes in Egypt. Cornell University. ISBN 0-8014-8616-5.
 • Weeks, Kent R.; Araldo De Luca (photographs) (2001). Valley of the Kings. Friedman/Fairfax. ISBN 88-8095-712-0. – Spectacular photography of the best tombs
 • Weeks, Kent R. (2000). KV 5: A Preliminary Report on the Excavation of the Tomb of the Sons of Ramesses II in the Valley of the Kings. Cairo: American University Press. ISBN 977-424-574-1.
 • Weigall, Arthur (1910). A Guide to the Antiquities of Upper Egypt. London: Mentheun & Co. ISBN 1-4253-3806-2.
 • Wilkinson, Richard H. (1994). Valley of the Sun Kings: New Explorations in the Tombs of the Pharaohs. Tucson: University of Arizona Egyptian Expedition. ISBN 0-9649958-0-8. – chapters by archaeologists working in the valley from an international conference on the Valley of the Kings
 • Wilkinson, Richard H. (1993). „The paths of Re: Symbolism in the royal tombs of Wadi Biban El Moluk“. KMT. 4 (3).

Надворешни врски уреди